Actualitate

Jens Stoltenberg şi Donald Trump vor suplimentarea bugetelor alocate apărării de statele NATO

German soldiers partol in Dahe Kalan near Kunduz, Afghanistan on October 25, 2009. More than 4000 German troops are serving in the NATO-led International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan.   AFP PHOTO  DDP / MICHAEL KAPPELER

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat vineri că a avut o discuţie „bună” cu preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, despre viitorul Alianţei Nord-Atlantice, cei doi lideri evidenţiind angajamentul suplimentării bugetelor alocate apărării.

   

„Am avut o conversaţie bună cu preşedintele-ales al SUA, Donald Trump. Am evidenţiat amândoi importanţa menţinerii angajamentelor în cadrul NATO şi a suplimentării bugetelor alocate apărării”, a transmis Stoltenberg prin Twitter.

„Preşedintele-ales, Donald Trump, şi secretarul general Jens Stoltenberg au evidenţiat importanţa NATO şi au discutat despre adaptarea la noul mediu de securitate, inclusiv prin combaterea terorismului. Secretarul general Stoltenberg i-a mulţumit lui Donald Trump pentru abordarea în campania electorală a problemei bugetelor alocate apărării, care a fost o prioritate a secretarului general de la numirea în funcţie, în 2014. Cei doi lideri au stabilit că există progrese în asumarea în mod mai corect a sarcinilor, dar încă există multe de făcut”, se arată într-un comunicat NATO.

Preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, a sugerat în campania electorală că ar putea să nu menţină angajamentele de apărare colectivă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice dacă ţările membre nu vor avea contribuţii financiare proporţionale.

La rândul său, preşedintele în funcţie al SUA, Barack Obama, a cerut marţi tuturor ţărilor membre NATO să aloce 2% din PIB bugetului apărării, lăudând Grecia pentru atingerea acestui nivel. Într-o conferinţă de presă organizată în Grecia alături de premierul Alexis Tsipras, Barack Obama a declarat că au discutat despre „provocările actuale cu care se confruntă Alianţa Nord-Atlantică”. „Vreau să profit de ocazie pentru a lăuda Grecia, întrucât este unul dintre cele cinci state NATO care alocă apărării 2% din PIB, un obiectiv pe care l-am stabilit dar care nu este întrunit de toată lumea”, a adăugat Obama, citat de site-ul Politico.com. „Grecia a reuşit acest lucru într-o perioadă economică dificilă. Dacă Grecia poate îndeplini acest angajament asumat în cadrul NATO, toţi aliaţii din NATO pot face acest lucru”, a insistat Barack Obama.

Guvernul României a alocat, în bugetul pe anul 2016, 1,5% din PIB cheltuielilor pentru apărare.

To Top