Actualitate

Jens Stoltenberg şi Donald Trump vor suplimentarea bugetelor alocate apărării de statele NATO

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat vineri că a avut o discuţie „bună” cu preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, despre viitorul Alianţei Nord-Atlantice, cei doi lideri evidenţiind angajamentul suplimentării bugetelor alocate apărării.

„Am avut o conversaţie bună cu preşedintele-ales al SUA, Donald Trump. Am evidenţiat amândoi importanţa menţinerii angajamentelor în cadrul NATO şi a suplimentării bugetelor alocate apărării”, a transmis Stoltenberg prin Twitter.

„Preşedintele-ales, Donald Trump, şi secretarul general Jens Stoltenberg au evidenţiat importanţa NATO şi au discutat despre adaptarea la noul mediu de securitate, inclusiv prin combaterea terorismului. Secretarul general Stoltenberg i-a mulţumit lui Donald Trump pentru abordarea în campania electorală a problemei bugetelor alocate apărării, care a fost o prioritate a secretarului general de la numirea în funcţie, în 2014. Cei doi lideri au stabilit că există progrese în asumarea în mod mai corect a sarcinilor, dar încă există multe de făcut”, se arată într-un comunicat NATO.

Preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, a sugerat în campania electorală că ar putea să nu menţină angajamentele de apărare colectivă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice dacă ţările membre nu vor avea contribuţii financiare proporţionale.

La rândul său, preşedintele în funcţie al SUA, Barack Obama, a cerut marţi tuturor ţărilor membre NATO să aloce 2% din PIB bugetului apărării, lăudând Grecia pentru atingerea acestui nivel. Într-o conferinţă de presă organizată în Grecia alături de premierul Alexis Tsipras, Barack Obama a declarat că au discutat despre „provocările actuale cu care se confruntă Alianţa Nord-Atlantică”. „Vreau să profit de ocazie pentru a lăuda Grecia, întrucât este unul dintre cele cinci state NATO care alocă apărării 2% din PIB, un obiectiv pe care l-am stabilit dar care nu este întrunit de toată lumea”, a adăugat Obama, citat de site-ul Politico.com. „Grecia a reuşit acest lucru într-o perioadă economică dificilă. Dacă Grecia poate îndeplini acest angajament asumat în cadrul NATO, toţi aliaţii din NATO pot face acest lucru”, a insistat Barack Obama.

Guvernul României a alocat, în bugetul pe anul 2016, 1,5% din PIB cheltuielilor pentru apărare.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X