Social

Învață în vestiarele sălii de sport. Chinul copiilor de grădiniță din Tulcea

Încă de la o vârstă fragedă, zeci de copii din județul Tulcea sunt educați în condiții chinuitoare la grădiniță. De aproape șase ani, învață în vestiarele sălii de sport. Vechea grădiniță din sat, care a fost o cherhana înainte de 1989, a fost demolată. În principala sală de curs a fost instalat un stâlp de susținere a tavanului care putea să se prăbușească oricând, relatează Agerpres.ro

Aceasta este realitatea cruntă în Văcăreni. Localitatea, situată la aproape 60 de kilometri de Tulcea, e departe de ceea ce ar trebui să însemne condiții decente de educație. Aici, cei 54 de copii învață într-un loc care cu greu poate fi numit grădiniță. Se înghesuie, alături de educatoare, în vestiarele sălii de sport. Se chinuie așa de șase ani.

Autoritățile ridică din umeri
Viceprimarul comunei, Gică Manolache, spune că n-are altă soluție. Vechea grădiniță din sat a fost, înainte de 1989, o cherhana. După Revoluție, clădirea a fost lăsată să se degradeze atât de mult încât un stâlp a fost montat în principala sală de curs. Altfel, întreg tavanul putea să se prăbușească oricând peste copii. În urmă cu doi ani, vechea grădiniță a fost demolată.

”Aici este mai bine din punct de vedere igienic decât în fosta clădire, unde tavanul era sprijnit de un stâlp. Din păcate, spațiul este insuficient. (…) Scriem și acum pe genunchi pentru că nu avem un birou. Dar au fost condiții mai rele, când copiii stăteau ca niște sardeluțe, cum s-a exprimat un inspector școlar venit la noi în inspecție. Nu aveau loc să se miște printre băncuțe’, a povestit dezamăgită educatoarea.

În niciuna dintre clasele improvizate în vestiarele sălii de sport nu există catedră pentru educatoare.

Aflat la primul mandat, primarul recunoaște că situația din grădiniță este inacceptabilă.

”Avem un proiect, avem pregătită toată documentația de bază, dar nu avem surse financiare. Este inacceptabil ce se întâmplă la grădiniță’, a declarat primarul comunei Văcăreni, Ștefan Stoica.

Edilul își pune speranța în fondurile din partea Ministerului Educației sau din partea Uniunii Europene. Și dacă nu va primi acești bani, ia în calcul și varianta construirii unei noi grădinițe în regie proprie.

Fosta conducere a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) a anunțat în urmă cu aproape doi ani că Ministerul Dezvoltării Regionale alocă fondurile necesare construirii unor grădinițe noi la Valea Nucarilor, Frecăței și Murighiol, alte două comune din județ, respectiv Mihail Kogălniceanu și Văcăreni, având nevoie de investiții similare.

În ultimii trei ani comuna Văcăreni nu a mai avut primar, după ce fostul edil, Sterian Gherghișan, a fost condamnat pentru fapte de corupție.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X