Sanatate

„Îmi țiuie urechile! Ce poate fi?“. Ce spun specialistii

Dacă încă mai crezi că țiuitul urechilor te avertizează că ești vorbit de rău, află că la baza acestei neplăceri se poate afla o afecțiune sau un obicei care dăunează auzului.

Tinitusul, aşa cum este cunoscut ţiuitul urechilor în termeni medicali, poate ascunde o serie de afecţiuni. Este un fenomen frecvent, 10% din populaţia lumii suferind măcar o dată în viață un astfel de episod.

Fenomenul este mai accentuat şi frecvent odată cu înaintarea în vârstă.

Zgomotul apare în lipsa unui stimul sonor şi este descris prin apariţia vâjâielilor, pocniturilor, foşnetelor şi ticăitului la nivelul urechii.

Sinuzită sau otită
Infecţiile, inflamaţiile, sinuzitele şi otitele pot cauza țiuitul urechilor. Pentru stabilirea diagnosticului este însă necesar un examen ORL.

Un posibil atac cerebral
Pulsaţiile prea mari în regiunea gâtului şi la baza cutiei craniene provoacă tinitus. În acest caz, poate fi vorba despre arterioscleroză.

De asemenea, tulburări ale sistemului nervos central, cauzate de anumite tumori ale creierului, scleroza mutiplă, atac cerebral, pot să determine neplăcutele zgomote la nivelul urechii. Şi bolile metabolice (diabet, hiper sau hipotiroidie) sau tensiunile la nivelul vertebrelor cervicale favorizează tinitusul.

Știai că…
…unele medicamente, administrate în doze mari şi pe perioade îndelungate sau prea puternice, pot duce la apariţia tinitusului? Este vorba despre analgezice, antibiotice puternice, citostatice şi unele antiinflamatoare.

Asculți muzică la volum prea ridicat
Un studiu efectuat de Comisia Europeană a reliefat faptul până la 10 milioane de persoane din Uniunea Europeană riscă să-și piardă auzul din cauza folosirii zilnice a playerelor audio personale la un volum ridicat, cauză a apariţiei tinitusului.

Specialiştii te sfătuiesc să eviţi pe cât posibil orice expunere la zgomote puternice şi de lungă durată.

Folosești prea mult telefonul mobil
Persoanele care folosesc frecvent telefonul mobil sunt mai predispuse la tinitus. Numai zece minute de vorbit la mobil zilnic cresc cu peste 70% riscul de a suferi de tinitus. De vină pentru acest efect nedorit al folosirii intensive a mobilului sunt câmpurile electromagnetice emise de dispozitiv, care afectează cohleea din urechea internă.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X