Interne

Firea: Începem construirea a șase cartiere noi de locuințe în București, din primăvară

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că în primăvară ar putea fi demarată construirea a șase cartiere noi în București, în cele șase sectoare, după ce în ultima ședință a CGMB a fost adoptat un proiect de hotărâre privind înființarea unei societăți comerciale având ca obiect de activitate construirea de apartamente cu destinația de locuințe sociale.

„Am discutat cu toți cei șase primari de sectoare și, în cel mai scurt timp, în primăvară, dorim să demarăm construirea a șase cartiere noi de locuințe, în cele șase sectoare ale Bucureștiului. Vom realiza parteneriate în sensul următor: există sectoare care dețin suprafața de teren și altele care nu o au. (…) Să spunem că un sector are terenul dar nu are banii și atunci Primăria Capitalei intervine prin societatea de construcții cu sursa de finanțare, iar Primăria de sector pune la dispoziție suprafața de teren. Aceasta este situația sectorului 5. (…) Alte sectoare care nu au nici teren ar putea să cumpere, să intre în licitații. Sau: să li se aloce de la Primăria Generală a Capitalei”, a declarat edilul, în urma participării la seminarul „Autorități locale. Finanțări. Achiziții. Proiecte”.

Ea a menționat că, în perioada următoare, va fi înaintată o propunere de administrator al respectivei societăți, în fața CGMB. Acest administrator propus va prezenta CGMB o proiecție de buget.

Cartiere noi de locuințe pentru tineri, la prețuri convenabile
Edilul general a subliniat că, în cazul construirii în sistem municipal, costurile vor fi de două ori mai mici decât în sistemul privat, deoarece această societate nu va fi orientată spre obținerea de profit. Va urmări în schimb să își recâștige sumele investite, pentru a putea construi alte locuințe, urmând să recupereze banii din chirii sau vânzări.

„Locuințele pentru tineri se cheamă locuințe convenabile. Vor fi de două categorii: unele vor putea să fie închiriate, pe o sumă mult mai redusă decât valoarea de pe piața privată, sau va exista posibilitatea cumpărării, a achiziției, cu un avans mai mic decât cel de pe piața privată și posibilitatea de plată 20 — 25 de ani”, a explicat Firea.

În cadrul conferinței, edilul general a arătat că Viena este una dintre capitalele europene care reprezintă un model de succes și a cărei dezvoltare administrativă s-a bazat pe un sistem de tip holding.

„Cred că în materie de administrație publică locală nu avem de ce să inventăm apa caldă. Este bine să implementăm modele care au dat deja rezultate, modele de succes, iar Viena este unul dintre aceste modele: o dezvoltare administrativă pe sistem holding, cu mai multe societăți ale municipalității, care deservesc principalele servicii publice către cetățeni. Mă refer la mediu, construire de locuințe și clădiri de utilitate publică, sănătate”, a spus ea.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X