Social

„Este cea mai buna decizie pe care o pot lua”. Ce mesaje au aparut in geamurile unor companii din Romania

August e luna concediilor pentru majoritatea angajatilor. Dupa modelul din Occident si la noi mii de firme pun lacatul pe usa o saptamana, doua sau chiar o luna, dupa ce patronii au stabilit impreuna cu subalternii sa-si ia concediu toti odata.

„Este cea mai buna decizie pe care o pot lua companiile”, sustin sociologii, in conditiile in care economia merge in aceasta perioada cu frana de mana trasa si productivitatea angajatilor scade.

Daca aveti nevoie de un medic stomatolog, de un avocat sau de un notar, este bine sa verificati inainte daca nu cumva a intrat in concediu. De pilda, acest birou notarial este inchis pana pe data de 15 august.

Astfel de mesaje intalnim la tot pasul, pe geamurile multor magazine, restaurante si birouri.

Cu un lacat pe usa si un afis lipit pe geam, angajatii acestei patiserii si-au anuntat si ei clientii ca timp de o saptamana sunt plecati in concediu de odihna.

Gelu Duminica, sociolog: „E mult mai ieftin pentru un angajator sa dea concediu la toti in acelasi timp, este dovedit ca in echipele mici, cand 2 angajati nu sunt, productivitatea muncii scade dramatic. Si atunci prefer sa am o productivitate crescuta pe o perioada mai lunga de timp”.

Desi august e luna cu productivitatea cea mai scazuta din tot anul pentru majoritatea firmelor, sunt si afaceri care infloresc pe timpul verii. Asa ca patronii nu-si permit sa inchida. De pilda, pentru ca e sezonul nuntilor, merg foarte bine atelierele de creatie vestimentara.

Seila Gurdal, administratorul atelierului de creatie vestimentara: „Luna august e o luna de varf, dar la noi ne luam de comun acord de obicei in iulie si august fetele isi iau 2 saptamani. Dar eu sunt aici, alaturi de clientele mele”.

Si in aceasta clinica medicala, concediile se iau pe rand.

dr. Ioana Mitoseriu, medic dermatolog: „Desi e o perioada aglomerata la noi in clinica pentru ca sunt multe persoane care vin inainte sau dupa vacanta sa se pregateasca, reusim sa ne organizam in asa fel incat sa putem pleca fiecare”.

Cei care au dat tonul concediilor colective la sfarsitul verii sunt americanii. Practica a fost preluata apoi si de alte state si este foarte populara acum in Occident, in tari precum Franta, Italia, Spania si Germania. Tot in vestul Europei a luat nastere o noua moda: weekendul prelungit.

Unii patroni prefera, pe timp de vara, sa lucreze de luni pana miercuri si sa isi ia liber de joi pana duminica.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X