Externe

Erdogan restructureaza fortele armate ale Turciei cu „sange proaspat”. Care sunt sansele aparitiei unei noi lovituri de stat

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi ca au existat esecuri importante ale serviciilor de informatii inainte de tentativa esuata de lovitura de stat si ca fortele armate ale tarii vor fi restructurare si “reimprospatate” rapid.

In primul sau interviu dupa ce a decretat stare de urgenta in tara, Erdogan a admis ca o noua tentativa de puci este posibila, dar nu va fi usor, pentru ca autoritatile sunt mai vigilente, relateaza News.ro.

“Este foarte clar ca au existat lipsuri si deficiente semnificative in (activitatea – n.r.) serviciilor noastre de informatii, nu are sens sa incercam sa ascundem sau sa negam acest lucru. I-am spus-o si sefului serviciilor nationale de informatii”, a admis Erdogan.

El il acuza pe clericul de opozitie Fethullah Gulen, fost aliat aflat in prezent in exil in SUA, ca a pus la cale complotul care a esuat sambata. in cadrul represiunii vizand presupusii adepti ai lui Gulen, peste 60.000 de militari, politisti, magistrati, membri ai administratiei si profesori au fost suspendati, arestati sau anchetati.

In aceste conditii, miscarea lui Gulen va fi tratata ca “orice alta organizatie terorista separatista”, a avertizat seful statului, facand o paralela cu lupta Turciei cu PKK din ultimele trei decenii. “Vom continua lupta (…), indiferent unde ar fi aceasta. Acesti oameni s-au infiltrat in structurile statului si s-au rasculat impotriva statului”, a adaugat el, descriind actiunile de vineri drept “inumane” si “imorale”.

Erdogan a precizat si ca o reuniune a Consiliului Militar Suprem (YAS), organismul care supraveghereaza fortele armate, ce urma sa aiba loc pe 1 august, ar putea fi convocata saptamana viitoare, pentru a se ocupa de restructurarea armatei. Consiliul este prezidat de premier si ii include pe ministrul Apararii si pe seful Statului Major.

„Lucreaza cu toti impreuna pentru (a stabili – n.r.) ce poate fi facut si (…), intr-o perioada foarte scurta de timp, va aparea o noua structura. Cu aceasta noua structura, cred ca fortele armate vor primi sange nou”, a explicat el.

“Dupa tot ceea ce s-a intamplat, cred ca trebuie sa fi invatat o lectie foarte importanta. Acesta este un proces in curs, nu ne vom opri niciodata, vom continua foarte activ, avem planuri”, a adaugat el.

Intrebat daca tentativa de lovitura de stat i-a schimbat planurile de modificare a Constitutie si de a-si consolida prerogativele, transformand Turcia intr-un sistem prezidential, el a evitat un raspuns direct, dar a admis ca un pachet “mai limitat” de amendamente constitutionale ar putea fi convenit cu opozitia.

El a precizat si ca unii membri ai Parlamentului nu au votat pentru introducerea starii de urgenta, in pofida dificultatilor cu care se confrunta tara, ceea ce da de gandit si arata necesitatea construirii unui consens cu partidele de opozitie. “Daca ajungem la consens (…), am putea sa prezentam (proiectul – n.r.) oamenilor sub forma de referendum”, a adaugat el in legatura cu posibile reforme constitutionale.

Erdogan a apreciat ca nu exista nici un obstacol pentru prelungirea starii de urgenta dincolo de cele trei luni prevazute initial, daca va fi necesar. Acest lucru ii va permite Guvernului sau sa ia masuri rapide impotriva pucistilor si ii va permite presedintelui si cabinetului sa evite Parlamentul atunci cand implementeaza legi noi. Mai mult, ei pot suspenda sau limita drepturi si libertati, dupa cum considera necesar.

“Aceasta stare de urgenta nu inseamna restrictii de circulatie. Oamenii vor fi in continuare pe strazi, vazandu-si de treaba si continuandu-si viata de zi cu zi”, a explicat el.

Descriind cum s-au petrecut evenimentele in noaptea loviturii de stat, in timp ce se afla in vacanta cu familia in apropiere de Marmaris, Erdogan a spus ca, initial, nu l-a crezut pe cumnatul sau, care l-a sunat sa ii spuna ca militari blocheaza strazile din Istanbul.

La inceput nu a putut sa ii contacteze pe seful fortelor armate si pe seful agentiei nationale de informatii si, dupa o serie de probleme, a reusit sa discute cu premierul.

Dupa ce a lansat un apel catre populatie, Erdogan a inceput sa primeasca informatii ca oamenii ies in strada si a decis ca este momentul sa actioneze. El si familia sa au luat avionul catre Istanbul, dar aeroportul era atacat, iar luminile de pe pista fusesera stinse.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X