Interne

Economia supersonică: PIB-ul României a crescut cu 300% în 18 ani!

PIB-ul pe cap de locuitor s-a majorat de patru ori începând din 1998. Țara noastră se află pe locul opt în lume şi pe locul doi în Europa după viteza cu care a evoluat economia în ultimele două decenii.

Mulţi români au tendinţa de a-şi con­sidera ţara drept unul dintre cele mai nepotrivite locuri pentru a duce o viaţă decentă. Articolul de faţă nu are de gând să nege numeroasele motive de nemulţumire ale acestora. Totuşi, este corect să vedem şi jumătatea plină a paharului. Există, de exemplu, o faţetă a României pe care tindem să o ignorăm sau chiar să o negăm, respectiv aceea de membră de frunte a clubului celor mai performante economii din lume în ultimele două decenii.

Cel puţin aşa indică datele seci ale Băncii Mondiale, care arată că produsul intern brut pe cap de locuitor (ajustat cu paritatea puterii de cumpărare – PPP, pentru a face comparaţia cu alte state cât mai corectă) a crescut de patru ori în România în perioada 1998-2015 (respectiv cu 303%). Suntem, astfel, pe locul al optulea în topul evoluţiei PIB per capita PPP în lume, după cinci state din Asia şi Caucaz (inclusiv China), unul din Africa (Guineea Ecuatorială, unde PIB-ul a crescut semnificativ datorită descoperirii unor zăcăminte de petrol) şi unul din Europa (Rusia). La capătul celălalt al clasamentului se află Republica Centrafricană (unde PIB-ul per capita PPP a scăzut cu 9%, de la 657 de dolari în 1998 la 597 de dolari în 2015) şi Zimbabwe şi Emiratele Arabe Unite, ambele cu minus 12% în acelaşi interval (de la 2.046 la 1.794 de dolari, respectiv de la 80.000 la 70.000 de dolari).

La nivel continental, ne situăm, evident, pe locul al doilea în Europa şi pe locul întâi în rândul membrelor UE. Se află în relativa apropiere a României (cu creşteri de trei până la 3,5 ori ale PIB în 18 ani) Albania, Belarus şi statele baltice, iar în zona de creşteri de 2,5 până la trei ori ale PIB-ului per capita PPP sunt, în ordine, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Moldova, Polonia, Slovacia şi Macedonia. În jumătatea de est a continentului au performat cel mai prost la acest capitol în intervalul 1998-2015 Grecia (+51%), Cipru (+68%) şi Slovenia (+95%). În vestul Europei produsul intern brut per capita PPP a evoluat cel mai bine în ultimele două decenii în Irlanda (+123%), Norvegia (+120%) şi Germania (+90%), iar cel mai prost în Italia (+46%), Islanda (+64%) şi Regatul Unit (+68%).

Campioni la exporturi
Evoluţia fulminantă a PIB s-a simţit şi la nivelul altor indicatori. De exemplu, dacă în 1998 vindeam peste graniţe mărfuri în valoare de opt miliarde de dolari pe an, anul trecut valoarea acestora a fost de peste şapte ori mai mare, respectiv de 60 de miliarde de dolari. Creşterea de 630% a volumului exporturilor în acest interval a plasat ţara noastră pe un comod loc 13 la nivel mondial (liderul clasamentului fiind China) şi pe locul trei în Europa (după Albania şi Lituania). Iar având în vedere că în primele opt luni ale anului exporturile au continuat să urce destul de alert (cu circa 4%), sunt mari şanse ca ţara noastră să-şi păstreze locul fruntaş în clasament şi după 2016.

Totuşi, tot mai multe voci atrag atenţia că acest motor de creştere dă semne de oboseală. De exemplu, în prima jumătate a anului numărul autovehiculelor vândute peste hotare a scăzut cu 5% faţă de acelaşi interval al lui 2015, până la 182.000 de bucăţi. „Pentru ca ritmul de creştere a exporturilor din ultimii ani să se menţină, trebuie ca mărfurile româneşti să fie comercializate şi în alte zone, cum ar fi Orientul Mijlociu, Asia, Africa şi America Latină, zone în care astăzi vindem cu precădere produse agroalimentare şi băuturi, mobilă şi alte produse cu valoare redusă şi de calitate medie“, a afirmat ministrul Economiei, Costin Borc, la o întâlnire cu exportatorii.

Un alt capitol la care am făcut paşi importanţi în ultimele două decenii este cel al veniturilor. În 1996, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu net pe economie a fost de 321.000 de lei vechi (adică circa 104 dolari). Anul trecut, leafa medie netă a fost de 1.848 de lei noi (aproximativ 462 de dolari la cursul BNR). Iar ultimele date (valabile pentru iulie şi august 2016) arată că tendinţa de creştere a continuat, salariul mediu net apropiindu-se de 2.080 de lei (respectiv de un nivel de circa 523 de dolari).

Totuşi, trebuie spus că puterea de cumpărare nu a crescut de patru-cinci ori în respectiva perioadă. Potrivit INS, creşterea fost de 100% faţă de 1996 şi de 147% faţă de 1998 (respectiv un salariu mediu din 2015 cumpăra de două-două ori şi jumătate mai multe produse şi servicii decât în urmă cu două decenii). Asta pentru că o bună parte din preţuri s-au majorat chiar şi în dolari (cele mai mari creşteri având loc la ţigări, carburanţi auto, utilităţi şi servicii).

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X