Lifestyle

E pacat mare. Nu o sa crezi ce se intampla daca blestemi pe cineva

O vorbă aruncată la supărare poate cântări greu. De aceea a și ajuns blestemul atât de temut. Iar când vine din partea fețelor bisericesti, e și mai grav.

Potrivit dicţionarelor explicative, cuvântul blestem se traduce prin invocarea urgiei divinitaţii asupra cuiva.

Biserica recunoaşte blestemul ca fi ind o cerere adresata lui Dumnezeu sau diavolului, care se rasfrânge asupra fiinţei ori lucrului blestemat sau chiar asupra celui care blesteama. Se numara printre cele mai mari pacate, fiind o abatere grava de la legile creştineşti.

Pe de alta parte, anatema este o formula de blestem utilizata de reprezentanţii Bisericii. Aceasta reprezinta excluderea, pieirea eterna. O alta forma puternica de blestem este defixio, o tabliţa de plumb inscripţionata cu mesaje negative, apoi îngropata. Aceasta îşi are originile în vechime şi se mai utilizeaza şi azi în magia neagra.

De ce e păcat să blestemi?
Chiar din Sfânta Scriptura reiese ca blestemul îşi are originile înca de la facerea lumii. Însuşi Dumnezeu a blestemat şarpele care i-a ispitit pe Adam şi pe Eva, apoi pe Cain, cel care şi-a ucis fratele, Abel. Mai târziu, blestemul a devenit o modalitate de manifestare a autoritaţii bisericeşti, însa a fost îndreptat numai asupra diavolului şi a demonilor. Chiar şi în scrierile religioase, precum Moliştele Sfântului Vasile, este regasit.

Împotriva ereziilor, Biserica face uz de anatema, înlaturându- i astfel, pe o durata limitata sau pentru totdeauna, pe cei care îi încalca legile. Totuşi, se considera ca, prin blestem, predam cu buna ştiinţa diavolului fiinţa sau obiectul blestemat şi chiar propria noastra persoana. Caci Dumnezeu nu poate fi asociat decât cu binecuvântarea, adica exact opusul blestemului. Şi este considerat un mare pacat, caci vorbele rostite vin din adâncul sufl etului, cu dorinţa şi ura.

Chiar şi un preot care arunca o anatema face un pacat, pe care şi-l asuma. Iar cele mai grele dintre blesteme sunt cele aruncate de mame asupra propriilor copii şi cele ale slujitorilor bisericeşti.

Ce se face
Pentru a-și continua normal cursul vieții, cineva care a fost blestemat trebuie sa mearga sa se spovedeasca și sa ceara sa i se citeasca rugaciuni de dezlegare. Blestemele care cad asupra copiilor aduc boala, viața grea, suferințe. O vorba aruncata la suparare poate distruge destine. Pravila este o carte care nu ar trebui sa lipseasca din casa unui bun creștin. Conține rugaciuni puternice, menite sa ne fereasca de rele. Sfeștaniile periodice și stropirea cu agheasma a locuinței sunt de mare ajutor. În folclor, exista plante magice cu efect protector împotriva deochiului și a blestemelor, precum iarba neagra sau sanișoara și vâscul.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X