Externe

Două cutremure în Italia, cu magnitudinea de 6 și 5,4 grade! Oamenii au ieșit pe străzi de frica replicilor

Cutremure în Italia. Două cutremure cu magnitudinea de 5,4 și 6,1 grade pe scara Richter au zguduit miercuri seara centrul Italiei.

UPDATE 23:44. „În acest moment este un singur rănit și se desfășoară două operațiuni de salvare”, a declarat șeful protecției Civile italiene, Fabrizio Curcio. „Au existat prăbușiri de clădiri în zonele roșii”, a adăugat Curcio.

UPDATE 23:30. „Inițial erau foarte multe localități fără lumină. Telefoanele și-au revenit abia după câteva zeci de minute. Nu ne așteptam să urmeze încă o mișcare seismică după primul (…). Sinistrații sunt nevoiți să se întoarcă din nou în corturi (…). Ziarele din republică se contrazic”, a declarat un jurnalist stabilit în Italia, Sergiu Balaban, pentru Digi 24.

„În Macerata s-au prăbușit câteva case (…). Sunt pagube. Clădirile construite după alte cutremure se prăbușesc”, a adăugat Sergiu Balaban.

Fostul jurnalist a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj la scurt timp după producerea celui de-al doilea cutremur.

UPDATE 23.00. Cel de-al doilea cutremur a zguduit orașul Ussita, aflat la epicentru.

„Câteva case s-au prăbușit. Țara noastră este terminată, situația este apocaliptică”, a declarat primarul Julian Rinaldi, care se declară, însă, încrezător că nu există victime, deoarece oamenii se aflau deja în stradă după primul cutremur.

UPDATE 22:35. Un nou cutremur, cu magnitudinea 6,1, a lovit centrul Italiei la ora locală 21.18 (19.18 GMT) şi a fost resimţit din nou până la Roma, a anunţat Institutul geologic american (USGS), citat de AFP.

Acest seism a fost mai puternic decât cel cu magnitudinea 5,5 care s-a produs cu două ore înainte în aceeaşi regiune şi s-a soldat cu doi răniţi, potrivit unui prim bilanţ.

UPDATE 22:32. O nouă replică puternică a fost simțită în regiunea italiană Marche. Totodată, mediul de fotbal dintre Pescara și Atalanta a fost înrerupt pentru câteva minute.

UPDATE 22:30. Două persoane au fost rănite în localitatea Visso, unde mai multe clădiri au fost afectate de cutremur.

UPDATE 22:10. Cutremurul a afectat structura bisericii Santa Maria delle Grazie din Norcia.

UPDATE 22:08. Potrivit unui seismolog italian, cutremurul de miercuri seara are legatură cu cel din 24 august, care ar fi activat o falie nouă, informeaza La Repubblica.
UPDATE 21.50: Clădirea Ministerului italian de Externe de la Roma s-a prăbușit, în urma cutremurului puternic, ce a zguduit din nou centrul Italiei. Oamenii au fost evacuați.

UPDATE 21.30: Primarul din Amatrice, cea mai afectată zonă la cutremurul din 24 august, a declarat, de asemenea, că oamenii sunt foarte speriați, și deși au căzut bucăți din clădirile deja afectate, nu există informații despre persoane rănite.

UPDATE 21.28: Protecția Civilă a anunțat că nu sunt victime, în timp ce pompierii susțin că două sau trei persoane au fost rănite, însă nu grav. „Nu am primit până în prezent raportări că ar fi victime sau răniți. Cea mai critică situație este în Castelsantangelo sul Nera, unde curentul nu și-a revenit. Unele clădiri s-au prăbușit în Visso”, a declarat șeful Protecției Civile din Marche.

UPDATE 21.20: Locuitorii din orășelul Castelsantangelo sul Nera, provincia Macerata, au rămas, de asemenea, în beznă. „Nu avem curent, așteptăm echipele de intervenție. Nu putem să vedem nimic. E greu, e foarte greu”, a declarat primarul.

UPDATE 21.18: Primarul din Visso, Gian Luigi Spiganti Maurizi, a declarat că nu au fost înregistrate victime, însă nu știe deocamdată ce pagube sunt. Acesta a precizat că telefoanele nu merg și sunt izolați.

UPDATE 21.07: Italienii au încpeut să posteze pe rețelele de socializare imagini din timpul cutremurului. Drumul Salaria, care face legătura dintre Lazio şi Marche, a fost afectat de cutremur și a fost închis. Biserica Visso din regiunea Marche a suferit, de asemenea, pagube.

UPDATE 21.05: Locuitorii din regiunea Marche spun că au rămas fără curent, în urma cutremurului.

UPDATE 21.00: „Eram la laptop. Am simţit scaunul tremurând şi iniţial am crezut că e câinele. M-am uitat, am văzut că nu e vorba de câine şi m-am uitat imediat la lustră şi la perdele şi se mişcau, soţia era în picioare, gătea. Am ieşit în faţa casei, unde erau şi ceilalţi vecini. Asta a fost. Acum aşteptăm replicile. Sperietura e pe măsură, mai ales după ce-am văzut la Amatrice”, ne-a declarat Sergiu Balaban-Duck, un român stabili în Perugia.

Inițial, s-a anunțat că seismul a avut 6 grade pe scara Richter, însă ulterior a fost revizuit la 5,4. Deocamdată nu au fost anunțate pagube sau victime.

Cutremurul a avut loc, miercuri, la ora locală 19.11, iar epicentrul a fost localizat la Visso (provincia Macerata), la 39 de kilometri nord-vest de Ascoli Piceno (regiunea Marche), la 62 kilometri est de Perugia, și a fost resimțit puternic și în capitala Italiei-Roma, în Napoli, în L’Aquila și în Firenze. Acesta a fost urmat de trei replici, una cu magnitudinea de 2,6 la 19.21, de 2,5 la 19.24 și ultima a avut loc la 19.36, având o magnitudine de 2,8, informează La Repubblica. Oamenii au ieșit pe străzi de frica replicilor.

„Cutremurul a avut loc în urmă cu doar câteva minute. Este întuneric, fapt pentru care e imposibil dacă a provocat pagube afară. Curentul electric și internetul funcționează normal”, a declarat un locuitor din Penna San Giovanni.

Pe 24 august, un seism cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter a ucis în centrul Italiei 298 de persoane, printre care și 11 români, și a lăsat mii de oameni fără locuințe, mai ales în localitățile Amatrice, Accumoli și Arquata del Tronto, situate înr-o zonă muntoasă îndepărtată la circa 150 km nord-est de Roma.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X