Interne

DOSARUL „COLECTIV”, răsturnare de situaţie! Un avocat cere… EXTINDEREA CERCETĂRILOR. Vezi părinţii victimelor pe cine CONSIDERĂ VINOVAŢI

Avocatul a 20 de părți vătămate în urma incendiului din Colectiv a anunțat că a solicitat extinderea anchetei față de ISU, Departamentul de Urbanism al Primăriei Sectorului 4, firma de construcții care a ridicat clădirea unde se afla clubul și față de societatea care a montat buretele din încăpere.

„După ce s-au materializat expertizele dispuse de către Parchet, pe baza lor am identificat alte posibile paliere de răspundere și, propriu-zis, a fost o cerere de extindere a urmăririi penale față de alte fapte, alte persoane. A fost disjunsă și face obiectul unui dosar separat care va fi instrumentat și finalizat într-un fel. (…) S-a făcut o expertiză în construcții din care rezultau și alte nereguli, în sarcina altor persoane, funcționari și, corelativ, instituții, în lipsa cărora clubul nu ar fi avut permisiunea să funcționeze. Potrivit legilor în vigoare, Inspectoratul de Stat are atribuția de a verifica în teren existența și funcționarea construcțiilor autorizate de primărie. Nu există niciodată o singură entitate care aprobă. Este și una care verifică.

Despre ISU, am mai spus, în sensul că există și alte paliere de verificare decât cele care deja s-au explorat și au dus la dosarul în care este parte responsabilă civilmente. În legătură cu construcția, sunt identificate și alte firme care au contribuit la construcție, în privința cărora s-au identificat nereguli care trebuie verificate sub aspectul atragerii răspunderii. Din dosarul celor doi căpitani ISU, ei sunt acuzați acolo de o misiune în lipsa căreia clubul nu ar fi funcționat. Activitatea lor, procedural vorbind, era supusă raportarii, verificării și de către alți funcționari din cadrul instițuiei.

Niciun funcționar nu e de capul lui. Există persoane care au obligația să verifice. Dacă și-ar fi îndeplinit atribuția, nu s-ar fi ajuns la această situație. Tot din această expertiză, pe construcție, rezultă și alt departament care trebuia în lanțul autorizării unei construcții să se plaseze undeva la debut. E vorba de certificatul de urbanism”, a declarat avocatul Antoniu Obancia, reprezentantul legal a 20 de persoane implicate în tragedie sau rude ale celor decedați, care a depus cererea de extindere imediat după finalizarea expertizei în construcție din dosarul „Colectiv”.

„A fost nevoie să moară 10 oameni că să se sperie şi să îi trimită afară”

Părinţii victimelor din clubul Colectiv îi consideră vinovaţi pentru tragedia în care şi-au pierdut viaţa 64 de oameni pe reprezentanţii ISU şi pe şefii din Ministerul Sănătăţii, precizând că se ştia, la nivelul ministerului, că în România nu sunt condiţii pentru a trata astfel de cazuri de arşi. „Am un mesaj şi o misiune de la băiatul meu, să se facă dreptate şi să nu se mai întâmple. (…) În percepţia noastră, ISU, Ministerul Sănătăţii sunt principalii vinovaţi ai intervenţiei şi tratamentelor din spitale. Există imagini în care şoferul de pe Salvare întreabă: «Unde îl duc?», cu targa în drum spre ambulanţă, iar un domn cu însemne ISU pe spate i-a spus: «Nu la Floreasca!». (…) Acelaşi lucru este şi în cazul Ministerului Sănătăţii. Când te trezeşti în patru-cinci spitale din Bucureşti cu 150 de arşi, care nu sunt bolnavi, sunt cazuri speciale, nu există… şi se ştia undeva, acolo sus la conducerea ministerului, că nu există condiţii pentru a trata în mod eficient astfel de cazuri. Mă întreb de ce nu au luat decizia transferului în unităţi specializate din primul moment. A fost nevoie să moară 10 oameni că să se sperie şi să îi trimită afară pe cei care mai puteau fi trimişi”, a declarat Laurenţiu Istrate, părintele unui tânăr care şi-a pierdut viaţa în tragedia din Colectiv.

„Este o recunoaştere clară că în toată ţara ISU a luat şpagă”

La rândul său, fondatorul Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, care şi-a pierdut şi el copilul în incendiul din 30 octombrie 2015, a declarat că dacă autorităţile de la acea vreme luau mai repede decizia transportării arşilor în spitale din străinătate, aceştia ar mai fi avut o şansă să supravieţuiască. „Au declarat că aveau de toate, ni-l amintim pe Bănicioiu cum zicea că sunt de toate şi că la noi sunt trataţi mai bine ca în Germania şi toţi sunt netransportabili. Asta zicea din primele ore. De unde ştia el că sunt netransportabili? Probabil că la nivel politic cineva nu a vrut. Sunt medici care au spus din prima clipă că «dacă ţii arşii la noi în spitale, vor muri».

Cineva însă s-a opus. Există discuţia despre bacterii. Ministerul Sănătăţii a recunoscut că au fost victime care au murit din cauza bacteriilor. Nimeni nu anchetează. Ne amintim că ISU, la o săptămână după Colectiv, a dat sute de milioane amenzi în toată ţara. Din punctul meu de vedere, a recunoscut că a permis locaţiilor să funcţioneze oricum, în baza a ceva, în niciun caz a autorizaţiei. Din punctul meu de vedere, este o recunoaştere clară că în toată ţara ISU a luat şpagă”, a declarat Eugen Iancu, fondatorul Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

„Îmi voi cere scuze pentru ceea ce am spus, dacă justiţia va dovedi că este nevinovat”

Acesta îl consideră vinovat şi pe şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Şi spune (cu durerea greu de descris a unui părinte care şi-a pierdut copilul într-o tragedie încă neelucidată): „Eu mi-aş dori să fac o presiune maximă asupra lui Raed Arafat. Vreau să îl acuz zi de zi, să văd că în SMURD se întâmplă lucruri, că nu mai cad elicoptere. Să nu ne minunăm când vedem maşini roşii pe stradă şi să zicem: «Vai, ce serviciu minunat». Aş vrea ca serviciul să funcţioneze perfect, să nu se mai întâmple ca în Colectiv. Când voi vedea chestia asta, îmi voi cere scuze pentru ceea ce am spus, dacă justiţia va dovedi că este nevinovat”.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X