Actualitate

Doar naivii pot gândi că un astfel de atac nu poate avea loc şi în România

„Doar naivii pot gândi că un astfel de atac nu poate avea loc şi în România. Ce s-a întâmplat la Nisa s-a întâmplat în România, ăsta ar trebui să ne fie „feeling-ul”. Teroriştii ne lovesc pe toţi. Este o nouă dramă în Europa. A fost aleasă Franţa nu pentru că este mai slab pregătită în lupta împotriva terorismului, ci pentru că este o „ţintă-simbol”. Când lovesc Franţa, teroriştii lovesc toată Europa. Bătălia împotriva terorismului trebuie dusă nu numai în ţările islamiste (Siria, Irak, etc.), ci şi în Europa Occidentală”, a declarat fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, la România TV.


„Orice serviciu de informaţii îşi dă seama că după un eveniment cum a fost campionatul european de fotbal, teroriştii îşi imaginează că pot lovi şi au reuşit, dar nu cred că a fost o relaxare a forţelor de securitate ale Franţei. Pur şi simplu, se întâmplă ceea ce noi toţi spunem de la declanşarea acestui val de atentate, că atentate vor mai fi şi vă pot spune acum că vor mai fi şi altele, nu ştim când şi unde. Să ucizi oameni poţi folosi tot soiul de mijloace. Cui i-ar fi dat prin cap că un terorist ia un camion de 20 de tone şi intră cu el în mulţime?”, a precizat Băsescu.

Fostul şef de stat consideră că autorităţile trebuie să renunţe la sloganul „să fim corecţi din punct de vedere politic” şi subliniază că „teroriştii se recrutează dintre cei de cultură islamistă”.

„Dacă în casă la ei se menţine cultura islamistă, în această cultură este un teren în care cu uşurinţă se recrutează oamenii pentru acte teroriste. Cred că va trebui acordată atenţie şi aici, pentru că mulţi spun „să distrugem statul islamic”. Da, îl putem distruge în 2-3 ani, dar ei vor deveni islamiştii migranţi în Europa, o diasporă a statului islamic în Europa şi vor continua să acţioneze.


Răul este făcut, eu am spus-o demult, iar răul cel mare şi capital pentru viitorul Europei s-a făcut anul trecut, când s-au deschis larg porţile Europei şi au fost chemaţi la sânul doamnei Merkel toţi cei care voiau să vină în Europa. Ei nu s-au dus numai în Germania, s-au dus peste tot. Oamenii educaţi în cultura islamului vor fi cu uşurinţă recrutaţi pentru acte teroriste”, a mai declarat Traian Băsescu.

Oficialul spune ferm, fără menajamente, că un atentat terorist poate să lovească şi România, oricând.

„Bătălia trebuie dusă nu numai în teritoriile ocupate de statul islamic, ci trebuie dusă în Europa. Suntem în război! Suntem partea a acestui război, pentru că după cum bine vedeţi, oriunde s-ar produce un astfel de atentat, este aproape imposibil să nu fie şi români. Nu putem spune că dacă a fost în Franţa, românii nu sunt afectaţi.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la RFI, că se simte, ca cetăţean european, de parcă atacul de la Nisa „s-a întâmplat în România” şi cere mai multă implicare de la statele UE în faţa crizei migraţiei şi a expansiunii ISIS, considerând că organizaţia ar putea fi distrusă în cel mult un an dacă forţele internaţionale s-ar mobiliza, scrie News.ro.


Un camion a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței, joi seară, la orele 22.30 (23.30, ora României), înregistrându-se 84 de morți și sute de răniți, dintre care 18 răniţi grav. Șoferul camionului care a izbit mulțimea a fost împușcat.

Doi cetățeni români au fost răniți în atentatul de la Nisa, până la acest moment nefiind, însă, identificați români printre decedați.

MAE a pus la dispoziția cetățenilor români contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei României la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X