Social

Diagnosticul despre care a vorbit o țară întreagă acum 10 ani este fals. Bizarul caz al tinerei moarte de epuizare

Raluca Stroescu nu a murit de epuizare. Unul dintre cele mai discutate cazuri medicale din România, terminat cu o moarte suspectă, și clasat anul trecut de procurori, s-a deschis după 10 ani, la sugestia unui judecător care a intuit indicii de malpraxis. Raluca Stroescu, dat exemplu ani la rândul de caz de epuizare, a murit din cauza unei come diabetice nedepistate. Apărarea medicului acuzat este uluitoare: „A băut Cola și a mâncat dulciuri”.

Moartea Ralucăi Stroescu a fost folosită timp de 10 ani ca referință pentru cazuri de epuizare sfârșite tragic, întocmai cum s-a crezut despre ea, în 2007, atunci când a murit la 31 de ani. După atâtia ani în care părinții ei și medicul care a diagnosticat-o au fost singurii care au știut adevărul, cazul s-a redeschis cu acuzații foarte grave. Nimic din ceea ce a ajuns la opinia publică în acea perioadă nu pare să fi fost adevărul absolut. Medicul Angela Culeva, originară din Republica Moldova, cea care a văzut-o ultima pe Raluca Stroescu, a plecat din țară după tragedie, iar cercetările au continuat într-un ritm foarte greoi, până anul trecut când procurorii au considerat că aceasta și-a făcut datoria corect și au respins urmărirea penală. Părinții fetei au contestat decizia, în instanță, iar aici s-a dispus ceea ce nimeni nu s-ar mai fi așteptat: după 10 ani, Angela Culeva a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă.

Dari Bogdan, un tânăr magistrat de la Judecătoria Sectorului 1 care intrat pe funcție chiar anul trecut a studiat dosarul și contestația de neîncepere a urmării penale împotriva medicului specialist care a fi diagnosticat-o greșit pe Raluca Stroescu și a decis să respingă acțiunea procurorilor și s-o judece pe Culeva. Acesta a fost momentul în care au ieșit la detalii șocante din acest dosar celebru.

”Clinica a refuzat un an de zile să furnizeze rezultatul analizelor pe care Raluca le făcuse înainte să moară. Medicul Angela Culeva i-a pus diagnosticul de anorexie nervoasă, când a văzut-o. Autopsia medicilor legiști a fost infarct pe fondul unei come diabetice. Glicemia Ralucăi era în ziua consultului 1309! La dosar, declarația medicului care a consultat-o a fost că Raluca ar fi băut Coca Cola și a mâncat dulciuri când a ajuns acasă. Fata nu știa că suferă de diabet, medicul nu trebuia s-o trimită acasă când a văzut-o așa. Avea 39 de kilograme, era extrem de slăbită. I-a fost administrată o perfuzie cu glucoză, iar la câteva ore a intrat în comă diabetică. Intenționa s-o trimită la psihiatrie pe Raluca, dar decedase”, ne-a declarat avocatul familiei Stroescu, Marina Constantinescu.

Medicul acuzat încă profesează
Toate aceste acuzații la adresa medicului l-au determinat și pe judecător să ceară explicații, pe fondul faptului că Angela Culeva este medic specialist în medicina generală și ar fi putut efectua un control mai detaliat asupra Ralucăi. Culeva, pe care ziarul Libertatea a contactat-o pentru un punct de vedere, însă nu a dat curs cererii, continuă să profeseze și acum, după ce a fost plecată în Belgia o perioadă. Ea a solicitat recent dobândirea cetățeniei române și se pregătește pentru lungi audieri în fața instanței.

Părinții Ralucăi Stroescu au rămas la fel de afectați și în prezent de moartea fiicei lor, iar tatăl ei tremură și acum când vorbește despre ea.


”Toate amintirile cu Raluca sunt frumoase, din păcate, din cauza meseriei nu prea am avut posibilitatea să petrecem mult timp împreună. Dar și atunci când eram departe corespondam pe messenger și eram tot timpul în contact. Reușise să obțină aprecierea necesară și aștepta să plece în luxemburg unde era propusă să meargă”, ne-a declarat Aurel Stroescu. Acesta este un arhitect apreciat în Rusia, unde lucrează de mulți ani, printre proiectele lui numărându-se Palatul prezidențial Dushanbe, dar și Arena Park, pregătită pentru Campionatul Mondial de fotbal din 2018.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X