Interne

Dezastru ecologic pe raul Calmatui, Buzau. Mii de pesti au murit otraviti dupa ce in apa au fost deversate substante toxice

Dezastru ecologic pe raul Calmatui, din judetul Buzau. Mii de pesti au murit otraviti dupa ce in apa au fost deversate substante toxice. Autoritatile nu au localizat deocamdata sursa poluarii si au deschis anchete pentru a-l gasi pe vinovat.

Populatia a fost avertizata sa nu manance pestele din rau si sa nu isi duca in zona animalele la pascut pentru ca si acestea ar putea avea de suferit.

Pe raul Calmatui, in zona localitatii Smeeni din judetul Buzau, imaginea este dezolanta. Apa este aproape neagra iar pe suprafata ei, pe o distanta de cativa kilometri, plutesc cadavrele a mii de pesti. Toti au murit dupa ce in rau ar fi fost deversate substante toxice insa deocamdata nu se cunoaste cine este autorul poluarii. Localnicii spun ca este posibil ca in apa sa fi fost aruncate dejectiile de la doua ferme aflate in amonte de locul dezastrului.

Inspectorii sanitar-veterinari au luat probe din rau si spera ca rezultatele analizelor pe care le vor face sa le indice cine este vinovat. O ancheta a deschis si Garda de Mediu. Cei care vor fi gasiti responsabili de poluarea raului risca amenzi de cateva zeci de mii de lei. Deocamdata, oamenii au fost sfatuiti sa nu mai mearga la pescuit in zona si a fost interzis scaldatul.

Apele raului Calmatui sunt negre si urat mirositoare pe o distanta de cativa kilometri. Sute de pesti morti plutesc la suprafata.

Pestii au sfarsit in cateva ore, dupa ce in apa au fost deversate substante toxice. Localncii spun ca este vorba in special de puiet de crap, dar grav este ca unii sateni au luat pestele mai mare acasa.

Inspectorii sanitar-veterninari au luat marti probe din apa si au strans cativa pesti morti pe care ii vor duce la analize.

„E posibil sa fie si din cauza caldurii si lipsei de oxigen dar e posibil sa fie si ceva toxic. Pana nu facem analizele, eu deja o sa merg la directie, dau la laborator si o sa lucram pana diseara, sa vedem maine, poimaine, rezultatul la fizico-chimic la apa si microbiologic la peste”, a spus Marijan Milea, directorul DSVSA Buzau.

Pana vor veni rezultatele, autoritatile au interzis pescuitul in zona.

Garda de Mediu incearca sa dea urma celor care se fac vinovati de poluarea raului.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X