Eveniment

Descoperire misterioasa a arheologilor din Serbia: inscriptii magice de acum 1500 de ani. „Am citit numele mai multor demoni”

Cercetatorii sarbi au facut o descoperire extraordinara in anticul oras Viminacium, capitala provinciei romane Moesia Superior.

Arheologii sarbi au descoperit la inceputul lunii august la Kostolac (orasul antic Viminacium) o camera funerara din secolul al IV-lea sau al V-lea dupa Hristos continand placute de aur si de argint cu incantatii magice scrise in alfabetul grec, dar intr-o limba necunoscuta. Ei presupun insa ca este vorba despre aramaica, cea mai folosita limba in Orientul Mijlociu in antichitate si pe care o vorbea chiar si Iisus.

Mai precisa, este vorba despre doua amulete, cunoscute de specialisti ca phylacterion – mici tuburi din plumb continand suluri de metal pretios cu texte magice. „Am citit numele mai multor demoni de pe teritoriul actual al Siriei”, spune arheologul Ilia Dankovic, unul dintre autorii descoperirii. El spune ca textele ar putea sa nu fie niciodata descifrate.


Astfel de talismane erau ingropate in mormintele celor care suferisera o moarte violenta, afirma cercetatorul, „deoarece se credea ca sufletele acestor oameni ratacesc si de aceea au mai multe sanse sa intalneasca demoni si zeitati si sa le transmita dorintele celor vii”. Pe baza altor descoperiri similare, el presupune ca placutele ar putea contine mesaje precum „Fie ca trupul tau sa moara si sa ajunga la fel de greu si de rece ca acest plumb”.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X