Curiozitati

Descoperire incredibila intr-un manuscris al lui Leonardo da Vinci. Ce inseamna de fapt aceste „mazgaleli”

Un profesor de inginerie de la Univeritatea Cambridge a reusit sa descifreze un scurt text al lui Leonardo da Vinci, considerat pana acum o simpla „mazgaleala”.

Profesorul Ian Hutchings a analizat textul scris cu creta rosie pe un manuscris al lui Leonardo da Vinci, chiar sub schita care infatiseaza portretul unei femei batrane.

Sub desen este scris in italiana textul: „frumusetea muritoare se duce si nu rezista”. Dedesubt, cu creta rosie, apare un alt desen, care infatiseaza niste caramizi si un scripete.

Profesorul Hutchings si-a dat seama ca aceste desene nu sunt o simpla mazgaleala, ci un prim experiment de fizica realizat de da Vinci, care a descoperit astfel legea frecarii.


Caramizile prezentate in desen seamana foarte mult cu experimentele actuale pe care le fac studentii, ca sa inteleaga mai bine cum functioneaza legea fracarii, scrie publicatia Science Alert.

Potrivit acestei legi, forta de frecare este forta care apare in urma contactului dintre doua corpuri. Forta de frecare la alunecare nu depinde de marimea suprafetei de contact dintre corpuri. Aceste informatii sunt invatate acum la orice curs de fizica, dar in anul 1493, cand au fost descoperite de Leonardo da Vinci, erau ceva revolutionar.

Descoperirea legii frecarii ii este atribuita oficial savantului francez Guillaume Amontons, care a scris despre ea doua sute de ani mai tarziu.

In timpul deplasarii, forta de frecare are sens opus miscarii adica o incetineste. Ea depinde de natura si de masa corpului si apare la alunecare si rostogolire. Totdeauna forta de frecare la alunecare este mai mare decat forta de frecare la rostogolire.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X