Actualitate

Cursul ar putea încheia săptămâna cu o depreciere a leului de la 4,45 la 4,47 lei pentru un euro

După ce a stat liniştit mai bine de o lună de zile, la nivelul 4.44 – 4,45 lei pentru un euro, cursul de schimb dă semne de volatilitate în această săptămână. Principalele motive sunt evaluarea ratingului de ţară de către Standard&Poors şi posibilitatea publicării minutei şedinţei BNR şi chiar votul legii conversiei creditelor în franci la cursul istoric. Analiştii ING Bank văd posibilă o depreciere a leului până la 4,47 lei pentru un euro.

Săptămâna aceasta se anunţă uşor mai încărcată, iar cursul de schimb a început deja să dea semne de modificare şi uşoare turbulenţe, după o depreciere de 0,21% înregistrată. Cele mai relevante evenimente din această săptămână se vor întâmpla vineri. „Pe plan intern, în premieră pentru România, banca centrală va publica vineri minutele celei mai recente şedinţe, iar acestea poate vor arăta cum gândeşte consiliul de administraţie şi ar putea oferi şi unele indicii pentru viitor”, spune un raport de cercetare de piaţă al ING Bank.

De asemenea, vineri seara (în afara orelor obişnuite de tranzacţionare), S&P îşi va publica evaluarea periodică asupra României, chiar dacă nu e de aşteptat să aducă vreo schimbare în pofida creşterii economice peste aşteptări, în contextul riscurilor mai mari de populism înaintea alegerilor. De asemenea, sunt de urmărit iniţiativele fiscale din Parlament care ar putea avea un impact asupra deficitului bugetar din 2017.

„În concluzie, cum majoritatea evenimentelor relevante sunt vineri, EUR/RON ar putea rămâne în intervalul recent de tranzacţionare pe moment, dar s-ar putea muta uşor mai sus spre sfârşitul săptămânii. Vedem un interval de 4,44 – 4,47 lei posibil pentru această săptămână”, subliniază ING Bank.

Pe plan extern, vineri va apărea şi raportul lunar privind piaţa muncii din SUA. Acesta este, de regulă, relevant pentru pieţele globale în evaluarea politicii FED. În acest context, aşteptările ING sunt pentru o uşoară surpriză pozitivă, care ar putea duce la o creştere a randamentelor obligaţiunilor SUA, fapt ce ar putea genera şi ceva presiuni de depreciere pentru activele locale.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X