Tehnologie

Cum sa ai o parola puternica pe care sa o si tii minte usor

Parolele pot deveni o povara pentru memorie, mai ales cand ti se cere sa retii cate o combinatie de litere, cifre si caractere speciale, sa spunem „Mercede$7„, pentru zeci de site-uri diferite.

Iar asta este o problema pentru ca:
1) oamenilor normali nu le este usor sa tina minte cuvinte ciudate care contin cifre si simboluri
2) hackerii isi pot da seama de modul in care adaugam o litera sau un simbol (cum ar fi $ in loc de „s”) intr-o parola, ceea ce o face usor de ghicit, scrie Fortune.

Vestea buna este ca exista si o alta varianta, si anume parolele sub forma de expresie, care sunt mai lungi, dar si mai usor de tinut minte.

De exemplu, in loc de Mercede$7, un utilizator poate crea o parola de genul „iwanttodriveaMercedesthroughthestreetsofBerlin” (vreau sa conduc un Mercedes pe strazile Berlinului).

Parola este mai eficienta din simplul motiv ca aceasta contine mai multe variabile. Dupa cum relateaza Washington Post, practica este sustinuta si de cercetatori.

Mai multe studii ale celor de la Carnegie Mellon University arata ca parolele sub forma de fraza sunt bune pentru securitatea online, deoarece programele de hacking sunt depasite de lungimea lor. In acelasi timp, oamenii le pot tine minte mai usor.

Totusi, nu este o ideea buna sa folosesti versuri din melodii sau poezii, pentru ca cel mai probabil hackerii le vor incerca pe acelea mai intai, in efortul de a ghici parola.

Un dezavantaj este, insa, ca exista multe site-uri care le cer utilizatorilor sa aiba acele parole enervante – care contin cifre si simboluri – si care nu le permit sa-si creeze parole-expresie, care in mod normal au intre 16 si 64 de semne.

Insa vestea buna este ca tot mai multe institutii, de exemplu, tin cont de studiile specialistilor si sustin folosirea parolelor-fraza.

Expertii cred ca, in timp, parolele vor fi inlocuite de identificatori biometrici, cum ar fi amprentele, scanarile de iris sau chiar si caldura corpului.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X