Culinar

Cum faci cel mai bun piure de cartofi. Un singur ingredient face diferenţa!

piure_de_cartofi_poza_buna_94828000_19582300

Pare mai greu să faci un piure catifelat şi totuşi dens decât o oală de sarmale în cuib. Ba rămâne plin de cocoloaşe, ba prea lipicios, când este prea rece, când prea păstos…

   

Unde greşeşti când faci cartofi piure? Iată ce notează bucătarii bonappetit.com:

1. Foloseşti un singur fel de cartofi
Când faci piure, foloseşte, în proporţii egale, cartofi săpunari, cu miez alb-roz, şi cartofi făinoşi, cu un conţinut minim de apă şi mult amidon. Amidonul va absorbi untul şi smântâna, asigurând cartofilor acea textură moale şi pufoasă. Cartofii săpunari sunt foarte aromaţi, dar, folosiţi singuri, piureul va fi apos şi lipicios.

2. Nu speli cartofii
Evident, înainte de a se găti, cartofii se curăţă de coajă. Sunt totuşi persoane care sar peste această etapă şi doar îi trec pe sub un jet de apă. Cartofii sunt, însă, foarte murdari. Înainte de a-i găti, spală-i bine cu apă rece, apoi curăţă-i. În cazul cartofilor noi, îi poţi freca bine cu un burete de vase curat, păstrând cojiţa!

3. Îi pui la fiert în apă caldă
Dacă pui cartofii în apă caldă, marginile se vor găti prea mult, iar miezul va rămâne crud. Aceştia trebuie să se gătească la aceeaşi temperatură, în acelaşi timp. Care este metoda corectă? Pune cartofii (tăiaţi cubuleţe) într-o cratiţă cu apă rece cât să-i acopere, apoi aprinde focul şi lasă-i să fiarbă.

4. Nu pui sare în apa în care fierb
Când se gătesc, cartofii trebuie să absoarbă atât apă, cât şi sare.

5. Dai focul prea mare
Când apa dă în clocot, cartofii se pot sfărâma. Fierbe-i la foc molcom. Astfel, vor rămâne întregi şi se vor găti uniform.

6. Nu scurgi bine cartofii
Cartofii apoşi sunt greţoşi. După ce fierb, scurge-i de apă şi mai pune cratiţa 1-2 minute pe foc, până se evaporă toată umezeala. Îi poţi pune şi într-un vas întins pe care să-l dai la cuptor. Când marginile cartofilor se albesc, sunt gata.

7. Foloseşti lapte rece
Laptele rece pus peste cartofii calzi va răci pulpa. Încălzeşte uşor laptele într-o crăticioară. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie puţin călduţ.

8. Foloseşti unt cald
Când topeşti untul pe foc, grăsimea se strânge. Foloseşte unt rece pentru a permite acesteia să se încorporeze uniform în cartofi.

To Top