Tehnologie

Cum afli parola la WiFi în cazul în care ai uitat-o

Deşi este recomandabil să ai în casă o reţea fără fir securizată, la fel de important este să ştii cum îţi poţi afla singur parola la WiFi. Iar dacă n-ai încă router sau ai nevoie de unul nou, poți alege unul din această listă, unde prețurile sunt foarte bune și performanța ridicată.

Dintr-un punct de vedere, te bucuri când mergi pe stradă şi găseşti o reţea WiFi fără parolă. În acelaşi timp însă, este frustrant când observi că nu mai descarci de pe internet cu aceeaşi viteză, pentru că ai doi vecini care nici măcar nu şi-au mai făcut abonament la internet pornind de la premisa că eşti tu binevoitor. Cel mai periculos scenariu implică utilizarea reţelei tale wireless de către un grup de hackeri pentru diverse activităţi ilegale, inclusiv pornografie infantilă. Deoarece într-o astfel de situaţie există riscul ca IP-ul tău să fie găsit responsabil, în funcţie de gravitatea faptei, posibilitatea unei pedepse foarte aspre este cât se poate de reală.

Soluţia este simplă şi eficientă. Trebui să vă securizaţi reţeaua din casă. Parola la WiFi este vitală. Preveniţi orice situaţii neplăcute cu o parolă mai complexă, preferabil cu un grad de criptare WPA2. Încercaţi să aveţi în vedere în permanenţă că doar o dată veţi introduce acea parolă într-un telefon sau laptop, ca urmare, pe termen lung, lungimea ei este irelevantă. Atunci veţi dormi mai liniştiţi noaptea, chiar dacă există riscul să şi uitaţi parola la WiFi. Aţi putea să o scrieţi pe o foaie, dar dacă suntem serioşi, respectiva hârtie poate fi de asemenea rătăcită. Din fericire, când vine vorba de propria reţea fără fir există câteva soluţii pentru a vă recupera parola, iar în caz de urgenţă o puteţi reseta fără să o cunoaşteţi.

Cum aflaţi parola la WiFi salvată în Windows?
Cu toate că laptopul vostru este conectat în permanenţă la WiFi, este posibil să nu cunoaşteţi parola pentru a o împărtăşi cu un prieten. Din fericire, în astfel de circumstanţe, după doar câteva clickuri, veţi ajunge să aflaţi asocierea de caractere mult dorită.

Indiferent dacă aveţi un PC cu Windows 7 sau Windows 8/8.1, faceţi click dreapta pe simbolul reţelei WiFi din dreapta jos, de lângă ceas. Din meniul contextual alegeţi Open Network and Sharing Center. În partea de sus a noii ferestre, faceţi click pe numele reţelei wireless precedat de cuvintele ,,Wireless Network Connection”. Imediat vi se va afişa pe ecran o pagină cu detalii despre starea conexiunii voastre la reţea. Aici trebuie să faceţi click pe Wireless Properties, urmat de un click pe Security. La acest pas, este suficient să bifaţi Show Characters pentru ca parola din câmpul Network Security Key să se transforme din buline negre în caractere lizibile. Nu mai rămâne decât să o scrieţi la notiţie în telefon sau într-un fişiere text de pe PC.

Parola la WiFi este disponibilă şi pe pagina de configurare a routerului wireless
Dacă scenariile descrise mai sus nu se pretează pentru situaţia voastră neplăcută şi nu aveţi acces la propria reţea wireless, puteţi găsi parola la WiFi dacă aveţi acces direct la routerul din casă. Nu trebuie decât să vă conectaţi laptopul sau desktopul cu un cablu ethernet la unui dintre cele patru porturi marcate LAN de pe spatele echipamentului vostru de reţelistică. În doar câteva secunde ar trebui să fiţi online. După acest pas, deschideţi browser-ul vostru favorit şi accesaţi pagina de configurare a routerului. Implicit, aceasta ar putea fi găsită la adresele 192.168.0.1, 192.168.1.1 sau 192.168.10.1. În cazul în care nici una dintre aceste variante nu funcţionează, deschideţi un Command Prompt, apăsaţi pe combinaţia de tasta Windows + R, iar în noua fereastră introduceţi literele CMD urmate de tasta Enter. Pe fondul negru, introduceţi comanda ipconfig urmată de Enter. Prin fluxul mai mic sau mai mare de informaţii pe care îl veţi vedea afişat pe ecran în câteva secunde, ar trebui să se strecoare şi un câmp intitulat Default Gateway urmat de o adresă IP. Aceasta din urmă este adresa routerului vostru pe care trebuie să o introduceţi în browser.

Dacă aţi găsit IP-ul corect pentru configurarea routerului, în câteva secunde ar trebui să vă loviţi de o fereastră de autentificare cu nume de utilizator şi parolă. În 90% dintre cazuri, cuvântul admin introdus atât la username cât şi la password ar trebui să rezolve problema. Numele de utilizator admin fără nimic scris la parolă este de asemenea o posibilitate. Dacă acestea două nu funcţionează şi sunteţi convinşi că nu aţi schimbat voi la un moment dat parola, mai există o şansă ca parola corectă să fie inscripţionată pe router sau să fie trecută în manualul acestuia. S-ar putea să o găsiţi şi pe internet dacă introduceţi modelul exact al routerului urmat de cuvintele default password sau default admin password.

Acum vine partea complicată. Pentru că nu toate routerele sunt la fel şi nici toate meniurile nu sunt la fel, următorul pas necesită câteva experimente pentru a ajunge la pagina de configurare care ne interesează. În principiu, ar trebui să căutaţi Wireless, Wireless Settings sau WiFi Settings prin meniul din partea stângă a ecranului sau din partea de sus. Un alt click pe Settings, Security sau Wireless Security ar trebui să vă ducă la pagina pentru definirea unei parole WiFi. Aceasta din urmă ar trebui să fie gata completată şi sunt şanse foarte mari să fie afişată pe ecran decriptată, în formatul care vă interesează. Dacă aţi ajuns pe pagina de meniu care trebuie, parola este afişată cu steluţe şi nu aveţi nici o bifă cu textul ,,Show wireless key” sau ,,Show WiFi Password”, puteţi oricând să introduceţi o parolă nouă şi să salvaţi modificările printr-un click pe Apply undeva pe aceeaşi pagină.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X