Externe

Coreea de Nord acuza SUA ca vor sa declanseze un razboi si ameninta ca e pregatita sa riposteze „printr-o singura lovitura”

Phenianul a acuzat miercuri SUA ca impinge Peninsula Coreeana spre „pragul unei explozii”, a doua zi dupa survolarea de catre bombardiere americane ca raspuns la al cincilea test nuclear efectuat de catre Coreea de Nord, potrivit AFP.

Cele doua bombardiere suspersonice B-1B erau escortate in spatiul aerian al Coreei de Sud de avioane de vânatoare americane si sud-coreene.

Aceasta demonstratie de forta, la patru zile dupa testul nuclear nord-coreean, era destinata sa exprime „angajamentul de nezdruncinat” al SUA in apararea aliatilor lor in regiune, a explicat marti generalul Vincent Brooks, comandant al fortelor americane in Coreea de Sud.

Astfel de survolari fusesera deja efectuate si in urma precedentelor teste nord-coreene.

„Aceste provocari extrem de iresponsabile ale doritorilor de razboi imperialisti americani imping fiecare ora a situatiei din Peninsula Coreeana spre pragul exploziei”, a declarat agentia oficiala de presa nord-coreeana KCNA.

Ea a avertizat ca armata nord-coreeana este dotata cu „toate mijloacele necesare unei riposte militare” pentru a lovi inamicul „printr-o singura lovitura” in caz de atac.

SUA intentioneaza de asemenea sa trimita luna viitoare portavionul nuclear USS Ronald Reagan si escadra grupului sau de lupta in apele sud-coreene in cadrul unui exercitiu naval comun, potrivit agentiei de presa sud-coreene Yonhap. Un purtator de cuvânt al fortelor americane in Coreea de Sud a refuzat sa confirme aceasta informatie.

Trupele americane sunt prezente in Coreea de Sud de dupa razboiul din 1950-1953, care s-a incheiat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace. Circa 28.000 de militari americani sunt desfasurati in peninsula in prezent.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X