Interne

CNADNR, compania cu peste o mie de șefi. Sunt mai mulți funcționari decât muncitori

Oficial, în varianta cea mai favorabilă, România are 733 de kilometri de autostradă în acest moment. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), societatea de stat care ocupă de administrarea acestora, are 6.170 de angajați, conform rapoartelor companiei.

Angajații, prin Sindicatul Drumarilor “Elie Radu”, au trimis o scrisoare de nemulțumire la cabinetul primului-ministru. Ei atrag atenția că CNADNR s-a transformat în ultimii ani dintr-o companie de muncitori care îngrijesc puținii kilometri de autostradă și drumuri naționale într-una de funcționari de birou. Din datele trimise de sindicaliști și din rapoartele interne ale CNADNR reies o serie de informații absurde:

Compania are 3.399 de funcționari de birou, angajați la TESA (adică personal la Tehnic, Economic și Socio-Administrativ).

Salariul mediu lunar al personalului TESA este 5.239 de lei, este vorba de angajații din sediul central din București. Compania mai are șapte filiale în județele mai mari din fiecare regiune, unde salariul mediu este de 2.967 lei.

CNADNR are doar 2.771 de muncitori. Veniturile lor medii lunare sunt între 1.688 de lei cei de la sediul central și 1.556 cei din filiale.

Salariile imense acordate personalului TESA, la sediul din București, sunt explicate de conducerea de la sindicatul drumarilor prin “angajările pe criterii politice pe salarii maxime din grila de salarizare, acordarea unor salarii de bază majorate cu până la 75% salariaților care nu fac parte din unități de implementare a proiectelor finanțare din fonduri comunitare”.

Rezultă că la fiecare dintre cei 733 de km de autostradă din România sunt, în cadrul companiei care se ocupă de adminstrarea lor, 4,6 angajați la birou și doar 3,7 muncitori care să le repare și să le întrețină.

Mai mult, în cadrul companiei publice, este o persoană cu funcție de conducere la fiecare șase angajați, asta rezultă că în cadrul CNADNR sunt peste o mie de șefi.

Bugetul CNADNR pe acest an este de 4,23 miliarde de lei, din care doar 1,73 miliarde de lei sunt pentru investiții în autostrăzi.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X