Externe

Cinci explicatii pentru situatia sumbra din Brazilia, gazda Jocurilor Olimpice

Cand Rio de Janeiro a fost ales in 2009 ca gazda a Jocurilor Olimpice de vara din 2016, brazilienii si-au exprimat bucuria petrecand pe faimoasa plaja Copacabana. Era pentru prima data cand marele eveniment urma sa fie organizat de o tara sud-americana.

Sapte ani mai tarziu, cand Jocurile Olimpice sunt in plina desfasurare, sentimentele brazilienilor sunt diferite. Potrivit unui sondaj recent, jumatate dintre ei au declarat ca nu isi doresc ca Jocurile Olimpice sa aiba loc in tara lor. In acelasi timp, autoritatile au fost criticate pentru o multime de aspecte legate de organizare, de la intarzierile privind constructiile la calitatea apei, scrie Time.

Ce s-a intamplat?
Brazilia, considerata o tara emergenta, a cunoscut o crestere economica importanta la inceputul acestui secol, dar a fost apoi puternic zdruncinata de criza financiara din 2008-2009.

Daca luam in considerare si factorii locali (un urias scandal de coruptie) si un mare ghinion care a lovit aceasta tara (virusul Zika), nu este de mirare ca brazilienii nu sunt foarte joviali. Iata cinci numere si cifre care explica situatia din prezent a Braziliei:

191 de miliarde de dolari
Ca alte tari emergente, cresterea economica rapida a Braziliei a fost alimentata de exporturile de materii prime in China. Alturi de Rusia si India, aceste tari erau cunoscute ca grupul BRIC. Insa incetinirea activitatii din fabricile chineze in 2011 a redus apetitul Chinei pentru importuri.

Pretul fierului, care are o pondere de 12% in exporturile Braziliei, a scazut cu peste 75% din 2011. Pretul titeiului, un alt produs strategic de export, s-a injumatatit. In total, valoarea exporturilor braziliene a scazut de la 256 de miliarde de dolari in 2011 la 191 de miliarde de dolari anul trecut.

303
Asa cum se intampla de obicei, situatia economica dificila a scos la iveala probleme adanc inradacinate din alte institutii braziliene. Dilma Rousseff, care a obtinut un nou mandat in 2014, a fost suspendata din functia de presedinte in luna mai, dupa ce a fost acuzata de manipularea cifrelor financiare.

Insa acest scandal este umbrit de cel de coruptie din jurul companiei petroliere de stat Petrobras, in care sunt investigati pentru infractiuni grave 49 dintre cei 81 de membri ai Senatului si 303 dintre cei 513 de membri ai camerei inferioare a Parlamentului.

8,8%
Dupa ce a reusit in urma cu aproape doua decenii sa tempereze hiperinflatia, cu care s-a luptat de la inceputul anilor ’80, Brazilia a inregistrat anul trecut o rata a inflatiei de 10%. De atunci, aceasta a coborat la 8,8%, dar analistii nu sunt optimisti pentru perioada urmatoare.

5
Economia Braziliei s-a contractat pentru cinci trimestre consecutive. Analistii de la Goldman Sachs estimeaza ca PIB-ul pe cap de locuitor va scadea cu 9% la sfarsitul anului. Exista si o raza de speranta: Fondul Monetar International anticipeaza ca economia tarii va inregistra o usoara crestere in 2017.

10,9%
Cu economia in cadere libera, rata somajului a ajuns la 10,9% in Brazilia. Desi s-a sustinut ca Jocurile Olimpice ar putea da un imbold economiei prin crearea de locuri de munca, multi brazilieni sunt de parere ca banii cheltuiti pentru acest eveniment ar fi trebui sa fie folositi in scopuri mai serioase, cum ar fi sanatatea publica si educatia.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X