Social

Cel mai scump condiment din lume este cultivat într-o comună din Gorj. Kilogramul se vinde cu 8.000 de euro

Un spaniol cultivă în comuna gorjeană Bustuchin 1.000 de metri pătraţi din condimentul supranumit “aurul roşu”, care se vinde la un preţ de 8.000 de euro pe kilogram. Cultura condimentului de lux îi tentează şi pe locuitorii comunei.

În comuna gorjeană Bustuchin a fost înfiinţată una dintre foarte puţinele plantaţii de şofran din România. Supranumit şi „aurul roşu“, pentru că este cel mai scump aliment din lume, cultura de şofran se întinde, deocamdată, pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi.

Planta a fost cultivată de către spaniolul Aparicio Guzman, cel care a fondat, cu ajutorul primarului localităţii, Ion Ciocea, şi singura cooperativă agricolă din Gorj.

Aparicio Guzman a ajuns în Oltenia în urmă cu aproximativ opt ani. El a cumpărat o fostă fabrică de cărămidă, pe care dorea s-o reabiliteze, însă s-a reprofilat pe agricultură. A înfiinţat Coperativa Agricolă „Valea Amaradiei – Catalunia“, care numără acum 44 de membri. Fiecare a venit în cadrul cooperativei cu o anumită suprafaţă de teren, pe care o cultivă şi o munceşte singur. Cooperativa le-a pus la dispoziţie materialul săditor şi le asigură desfacerea producţiei. Cea mai mare parte dintre membrii cooperativei au optat pentru cultura de mur (arbustul care produce mure), pentru că investiţia este mai mică, iar Aparicio Guzman a cultivat şofran şi mur pe terenul rămas în urma fabricii dezafectate.

Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, în mijlocul culturii de şofran FOTO Alin Ion „I-am dat tot aportul în acest proiect, dar birocraţia din România a făcut ca înfiinţarea acestei cooperative să dureze cam doi ani, pentru că nu prea se cunoşteau multe lucruri despre această formă de asociere. Din cooperativa agricolă fac parte 44 de persoane, dintre care patru sunt spanioli, printre ei numărându-se şi preşedintele cooperativei de şofran din Spania, care a venit în vara acestui an şi, cu ajutorul localnicilor, a cultivat şofranul în Bustuchin.

Este cooperativă agricolă de gradul doi, pentru a se putea asocia şi persoane juridice. Au avut loc multe întâlniri cu oamenii din toate categoriile, pentru a le explica ce înseamnă această …

Citeste mai mult: adev.ro/ofxxl6

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X