Actualitate

Cea mai puternică bombă nucleară, testată în SUA. Şi avioanele româneşti o pot lansa

Cunoscută sub numele de cod B61-12, noua bombă nucleară americană este văzută ca o ameninţare atât de ruşi, cât şi de chinezi.

Administraţia pentru Siguranţă Nucleară de la Washington a anunţat săptămâna aceasta că a testat cu succes două bombe neghidate B61-12 la baza aeriană Nellis. „Testele au validat designul în materie de performanţă a sistemelor”, a declarat Phil Calbos, director adjunct al programelor nucleare din domeniul apărării. Bomba va intra însă în dotarea forţelor SUA abia în 2019, dacă toate testele vor decurge cu succes.

Fiind vorba de un proiectil neghidat, B61-12 trebuie lansat dintr-un avion, fie un bomardier, fie un avion multirol. Noul model ar trebui să înlocuiască complet vechea generaţie de arme nucleare americane, urmând să fie produs în cel puţin 400 de unităţi.

Atât Rusia, cât şi China, consideră B61-12 cea mai periculoasă armă atomică dezvoltată de Statele Unite, din cauza preciziei conferite de un sistem de navigaţie produs de Boeing, dar şi a volumului redus de praf radioactiv produs de explozie. În plus, puterea sa poate fi reglată de la 0.3 până la 50 de kilotone de TNT (prin comparaţie, bomba de la Hiroşima a avut o putere de 15 kilotone), ceea ce îi conferă atât capabilităţi strategice, cât şi tactice. Testele au indicat şi faptul că B61-12 poate lovi ţinte la câţiva metri sub pământ, ceea ce ar face inutile multe adăposturi nucleare.


Generalul James Cartwright, fost şef al Comandamentului Strategic de la Washington, cel care a lansat programul de producere a acestei bombe, spune că precizia ei şi volumul redus de praf radioactiv fac să fie “mai uşor de apăsat pe trăgaci”. “Este mai utilizabilă pentru un preşedinte în cadrul unei decizii de siguranţă naţională”, recunoaşte Cartwright, potrivit New York Times.

În vreme ce chinezii sugerează că bombe de acest tip ar putea fi utilizate într-un atac asupra Coreei de Nord, în contextul escaladării tensiunilor din regiune, experţii ruşi se tem că B61-12 va intra în dotarea forţelor NATO din Europa, pentru a fi folosită la lovituri tactice împotriva forţelor Kremlinului.


“Vor fi desfăşurate în state NATO pentru aşa-numite misiuni nucleare comune, implicând piloţi din ţări NATO fără arsenal nuclear, ceea ce contrazice Tratatul de Neproliferare Nucleară”, a declarat, pentru Russia Today, Mihail Ulianov, şeful direcţiei de Control şi Neproliferare a Înarmării din ministerul de Externe de la Moscova. Acuzaţii de acest fel au fost lansate inclusiv la adresa României în mai de şeful statului major rus, generalul Valeri Gherasimov.

Bombele B61-12 pot fi instalate pe mai multe tipuri de avioane americane, inclusiv pe aeronavele F-16 MLU cumpărate de România. Newsweek scria însă, în primăvara acestui an, că astfel de bombe vor fi desfăşurate doar în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia începând cu anul 2020.

Sursa: Pro TV

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X