Interne

Cea mai grava seceta din ultimii 10 ani a facut paguba totala in recolta fermierilor din Romania: „S-a dus orice speranta”

Caldura din ultimele doua luni a facut prapad in agricultura. La nivelul intregii tari peste 300.000 de hectare sunt parjolite de soare.

In Arges, pana acum, au fost raportate 15.000 de hectare distruse. Fermierii sunt disperati si spun ca la porumb, pe zone intinse din sudul judetului, au paguba totala. Chiar si floarea soarelui, mai rezistenta la arsita, s-a uscat.

Fermierii din Arges spun ca nu s-au mai confruntat cu o asemenea seceta de aproape 10 ani. Porumbul se topeste, efectiv, pe camp de atata caldura.

Fermier: „Stiti cum se topeste? Ca el e crud, nu are celuloza multa. Nu ramane… Nu-ti vine a crede ca din firul ala atat nu mai e nimic! S-a uscat din cauza secetei! Aici a fost porumb cat vedem cu ochii. Asta e compromis 100%.”

Unul dintre fermieri are 35 de hectare de porumb, de unde nu mai poate recolta nimic. Nici macar nutret pentru animale.

Paul Niculescu, fermier: „Paguba e de 100%. Absolut, nu se poate recolta un bob. N-a dat o picatura de ploaie din aprilie, De la semanat. Aici n-a plouat din aprilie o picatura!”

Mai grav este ca oamenii au facut imprumuturi ca poata insamanta in in primavara, iar acum nu au bani sa achite ratele, pentru ca nu pot vinde nimic din recolta.

Fermier: „Deci investim si bani sau produse pe care le luam cu termene de plata in septembrie, in octombrie, in noiembrie si iata-ne in imposibilitatea de a ne onora aceste plati. Am in jur de 400 de hectare si nu cred ca scot mai mult de cateva milioane pe hectar…Asa ca va dati si dumneavoastra seama ca e vorba de miliarde.”

Nici la floarea soarelui, situatia nu e mult mai buna. Fermierii sunt revoltati ca societatile de asigurare refuza sa le ofere polite impotriva secetei, intrucat considera riscurile prea mari.

Fermier: „Am in jur de 12 hectare, de cules nu stiu ce-o sa culeg. Cheltuielile sunt mari, subventiile nu ne-au intrat la timp, am facut credite. S-a dus orice speranta.”


In comuna Mozaceni, din Arges, fermierii au mers pe camp impreuna cu reprezentantii primariei, membrii in comisia de evaluare a calamitatii, in speranta ca guvernul ii va despagubi.

Liana Corina Duna, primar comuna Mozaceni: „Situatia este dezastruoasa, oamenii sunt disperati, isi indreapta ochii pe de-o parte catre cer si apoi catre autoritati. Noi am intreprins toate demersurile legale sa-i ajutam, acum … mai mult de atat nu putem face si ne rugam la Dumnezeu sa ne aduca ploaia.”

La Directia pentru Agricultura Arges vin, zilnic, fermieri care depun cereri pentru a fi despagubiti. Pana acum, raportarile arata ca 15.000 de hectare de teren sunt calamitate de seceta, dar cifra este in crestere. Guvernul va decide cand si daca ii va despagubi pe oameni dar deblocarea banilor ar putea dura sase luni.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X