Actualitate

Cea mai căutată femeie din China s-a predat! De ce a revenit în țară după 13 ani

Cea mai căutat femeie din China pentru fapte de corupție s-a predat autorităților și a revenit în țară după 13 ani de când a fugit, relatează BBC News. Yang Xiuzhu este acuzată a deturnat peste 40 milioane de dolari, în perioada în care era viceprimar al unui oraș din China.

Yang Xiuzhu, în vârstă de 70 de ani, a părăsit China în aprilie 2003. Femeia a fugit din țară după ce procurorii au început o investigație privind presupusa ei implicare în deturnare de fonduri.

În 2014, ea a fost reținută în Statele Unite, după ce a încercat să intre în această țară cu un pașaport fals olandez. Anterior, ea ar fi încercat să obțină azil politic în Franța, Olanda, dar și SUA.


Acum, femeia s-a predat autorităților chineze. Presa chineză a scris că aceasta a decis să revină în țară pentru tratament medical, deoarece a considerat că nu are parte de condiții adecvate în închisorea din SUA în care era închisă.

Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinei (CCDI) a anunțat, însă, că agenții specializate americane au cooperat cu cele chineze în cadrul investigației și au înghețat conturile bancare din SUA ale lui Yang Xiuzhu, potrivit unui comunicat al CCDI.

“Cazul lui Yang Xiuzhu este un rezultat important al cooperării chino-americane în combaterea corupției”, se arată în documentul citat.

Cele mai populare destinații pentru foștii oficiali chinezi care au fugit din țară sunt SUA, Canada și Australia, țări care nu au tratate de extrădare cu Beijingul. În unele cazuri, China trimite agenți în străinătate pentru a-i găsi pe fugari și a-i convinge să revină în țară.

Potrivit unei estimări, în perioada 1995 — 2008, aproximativ 18.000 de foști oficiali chinezi au părăsit țara, după ce au deturnat, în total, 800 de miliarde de yuani (140 de miliarde de dolari).

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X