Social

Ce să faci până pe 15 august, postul Sfintei Marii, ca să-ţi meargă bine tot anul

Creștinii ortodocși sunt în Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Maria Mare. Postul a început pe 1 august şi se încheie pe 15 august, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Timp de două săptămâni, cei care vor să țină postul cu sfințenie nu vor mânca alimente care sunt de origine animală şi vor participa la slujbe speciale. Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei.

Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Pe 15 august este celebrată şi Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. Pe 31 iulie se lasă sec, iar consumul de pește este permis pe 6 august, de Schimbarea la Faţă a Domnului.

POSTUL SFINTEI MARII 2016. Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”, iar preoţii îi îndeamnă pe credincioşi să se roage şi să facă mai multe fapte bune. Se vorbeşte în popor despre postul Sfintei Maria Mare că ar fi un post relativ ușor deoarece durează doar două săptămâni. Pot să îl țină chiar și copiii, dar mai ales femeile însărcinate, pentru a naște ușor, fiindcă Fecioara Maria este ocrotitoarea lor. Cu toate acestea, Biserica ne cere ca pe durata acestui post să ne abținem de la mâncare până la ora 15.00 în zilele de luni, miercuri și vineri. Totodată, marți și joi se mănâncă fără ulei.

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut in popor si ca Postul Sfintei Marii sau Santamariei. Acest post ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din august: Schimbarea la Fata si Adormirea Maicii Domnului.

Preotii recomanda ca in aceasta perioada sa fie citita zilnic rugaciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

Totodata, martea si joia se consuma legume fierte, fara untdelemn, iar sambata si duminica se dezleaga la untdelemn si vin. La 6 august (sarbatoarea Schimbarii la fata), se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

POSTUL SFINTEI MARII 2016. Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului are multiple semnificatii teologice si spirituale pentru credinciosi. Totodata, insasi icoana Adormirii Maicii Domnului arata aceasta taina a primirii mamei in bratele lui Hristos, Fiul ei. In iconografie, langa sicriul binecuvantat cu trupul Fecioarei se afla Hristos in picioare, purtand sufletul Maicii sale, ca pe un bebelus. Acesta este gestul suprem de reciprocitate a iubirii. Cea care L-a tinut in brate pe Dumnezeu, acum odihneste in bratele Fiului si Stapanului ei.

Traditii, obiceiuri si superstitii
In dimineata zilei de Sfanta Maria, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele.

Tot acum, barbatii schimba palaria cu caciula. Potrivit traditiei, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa data de 15 august erau ironizati.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X