Util

Ce isi doresc de fapt angajatorii sa afle cand adreseaza celebra intrebare „unde te vezi peste 5 ani?

La aproape toate interviurile de angajare suntem rugati sa rugam la aceasta intrebare aparent banala, dar care este deosebit de importanta si chiar iti poate asigura pozitia pe care ti-o doresti sau, din contra, te poate face sa o pierzi. Potrivit expertilor in domeniu raspunsul poate dezvalui mult mai multe lucruri despre noi decat ne-am putea imagina.

„Scopul de a pune aceasta intrebare comuna la un interviu este de a intelege daca un candidat vrea sa-si cladeasca o cariera sau doar sa-si gaseasca un loc de munca, daca obiectivele lui se aliniaza cu cele ale companiei si daca au un plan realist pentru viitorul lui“, a explicat pentru Business Insider David Wishon, fostul sef al departamentului de recrutari al site-ului Happie si in prezent director de achizitie la Rue La La. Dale Kurow, care ii invata pe oameni cum sa-si realizeze obiectivele personale sau profesionale, sustine ca raspunsul pe care un candidat il ofera la aceasta intrebare ii poate dezvalui angajatorului daca detine etica necesara, atitudinea si loialitatea caracteristice unui angajat pe termen lung. In continuare va prezentam ce vor si ce nu vor sa auda managerii cand te intreaba „unde te vezi peste 5 ani?“

Vor sa stie daca te-ai gandit vreodata cu seriozitate la acest lucru
„Nu te lasa prins fara a avea un plan pe termen lung“, spune Wishon. Demonstreaza-i celui care te intervieveaza ca te-ai gandit la aceasta intrebare si ca ai o traiectorie de baza trasata, dar in acelasi timp arata-i ca poti fi flexibil. „Toata lumea intelege ca lucrurile se pot schimba, asa ca trebuie sa creezi un echilibru intre obiectivul pe care vrei sa-l atingi si intelegerea faptului ca drumul tau poate suferi modificari pe parcurs“, a adaugat expertul.

Vor sa stie ca ai ambitii, dar si obiective realiste

„Nu te prezenta drept extrem de ambitios“, este sfatul lui Wishon. „Este in regula sa mentionezi cateva promotii viitoare pe care ti le-ai dori in cadrul companiei, dar cred ca este nejustificat sa spui ca vrei sa ajungi director executiv in cinci ani, mai ales daca aplici pentru un post entry-level“, completeaza acesta.

Vor sa auda ca esti dispus sa demonstrezi ca meriti inainte de a primi o promovare
„Angajatorul nu vrea sa auda ca vrei sa ajungi pe o pozitie superioara dupa doar un an sau ca iti doresti sa devii eligibil pentru postul ocupat de seful tau“, precizeaza Kurow. Nu trebuie sa para ca ameninti cariera altcuiva, lasa-l pe cel din fata ta ca esti constient de faptul ca poate dura o perioada mai lunga de timp si poate necesita multa munca. „Trebuie sa accentuezi dorinta de a lucra la dezvoltarea personala si profesionala pentru a va consolida cariera in cadrul organizatiei“, adauga si Wishon.

Vor sa stie ca esti loial si dispus sa iti iei un angajament fata de companie pentru urmatorii cinci ani
Companiile investesc mult timp si bani in recrutarea si formarea angajatilor si ultimul lucru pe care si-l doresc este sa piarda aceste investitii pe un om care va parasi firma intr-un an sau doi. De aceea este cel mai bine sa eviti sa spui ca vrei sa ajungi la o alta companie, intr-un alt domeniu sau ca vrei un cu totul alt rol decat cel pentru care ai aplicat (chiar daca aceste lucruri sunt adevarate).

Vor sa afle daca pozitia pentru care ai aplicat si compania se potrivesc in obiectivele tale pe termen lung
„Asigura-te ca postul pentru care esti intervievat se afla la baza raspunsului tau“, sugereaza Wishon. „Spune-i cum iti poti atinge obiectivele pe termen lung prin indeplinirea sarcinilor de serviciu la un standard cat mai inalt“, mai spune expertul. De asemenea, este indicat sa-i impartasesti intervievatorului cum intentionezi sa contribui la cresterea companiei in urmatorii ani.

Sursa: adevarul.ro

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X