Sanatate

Cat de sanatos este MUSTUL. Iata ce beneficii are

Expertii in alimentatie au argumente pro si contra privind aceasta bautura traditionala a poporului roman, care furnizeaza multe substante benefice organismului, insa poate predispune totodata ingrasarii si agravarii unor boli preexistente.

   

Mustul stimuleaza imunitatea corpului, gratie continutului de vitamine A, B1, B2 si C, fiind si o sursa excelenta de zinc, potasiu, calciu si magneziu.

Atunci de ce nu este bine sa il bei, te intrebi cu siguranta. Pentru ca abunda in zahar, conform retetei clasice de preparare, deci contine foarte multe calorii si predispune consumatorul la complicatii, daca are acesta are tulburari de glicemie sau diabet. Strugurii, fructele din care se obtin vinul si mustul, iti protejeaza inima si sistemul circulator prin antioxidantii numerosi care neutralizeaza radicalii liberi.

Mustul obtinut in stil traditional, prin stoarcerea strugurilor, pastreaza doar o parte din vitamine si minerale. Prin stoarcere eliminam coaja si cea mai mare parte a substantelor biologic active din struguri. Ramanem doar cu apa si mult zahar. Un alt dezavantaj mentionat de nutritionist este aportul caloric foarte mare furnizat de must. Un litru din aceasta bautura de toamna contine aproximativ 180-220 g de zahar, iar in verile secetoase (precum cea de anul acesta), strugurii contin mai putina apa si mai mult zahar, ceea ce inseamna ca 1 litru de must poate ajunge sa furnizeze pana la 280 g de zahar.

To Top