Culinar

Castraveciori moi, varză cu zeamă tulbure? De ce ”nu țin” murăturile peste iarnă

Ți se par tot mai scumpe legumele pentru conserve, toamnă după toamnă? Atunci merită să fii și mai atentă cu ele, ca să nu regreți banii dați. Pe lângă prepararea în sine, contează foarte mult și locul în care le depozitezi murăturile.

Regulile de bază le știi ca orice bună gospodină: să alegi legume și fructe de cea mai bună calitate (când faci rabat la preț te păcălești, din păcate, sigur ai constatat și tu acest lucru și nu numai odată) și să respecți pașii pe care îi presupune conservarea lor. După care urmează capitolul final, unul de o importanță decisivă: unde și cum le depozitezi. Locul în care vor sta pâncă când începeți să le consumați trebuie să îndeplinească niște criterii foarte clare.

În cămară sau pe balcon: unde depozitezi murăturile?
Este tot una. Sau la fel de bine pot sta și într-un subsol de bloc (dacă ai acordul vecinilor!) sau o pivniță (dacă locuiești la curte). Totul este ca spațiul respectiv să respectă următoarele criterii: răcoare (temperatură constantă de circa 8-10°C), întunerci (total sau măcar umbră deasă), zero umezeală, aerisire perfectă. Aceleaşi condiţii trebuie să fie întrunite şi pe balcon sau în cămarî, dacă acolo ţii conservele până la primăvară. Altfel riști să te alegi cu saramura tulbure și/sau cu gogonele, varză, gogoșari şi castraveciori moi.

Cum repari eventualele ”incidente”

Problema cu aceste conserve este că cer o atenţie constantă. Vor să le iei în seamă, să le ”întrebi”, odată la câteva zile, ce mai fac. Dacă observi că murăturile fac floare, trebuie să scoţi capacul, beţişoarele şi/sau greutatea pusă peste gogoşari, castraveţi etc. şi să le speli cu apă clocotită. Speli şi gura borcanului. Scoţi o parte din saramură, o strecori prin tifon dublu şi o torni înapoi în borcan, trecând-o tot prin tifon. Pui la loc beţişoarele, greutatea şi capacul, înfiletându- l atent.

Dacă, în timpul fermentaţiei, saramura se tulbură, scoţi borcanul din cămară şi îl aduci, pentru câteva zile, la o temperatură mai ridicată. Când saramura este perfect limpede, îl muţi înapoi.

Trucuri de la gospodine pricepute ca sa nu ai castraveciori moi
Am întrebat mai multe gospodine cu state vechi (unele de aici, din redacția noastră, altele de pe acasă – mame, bunici, mătuși cu vastă experiență și prestigioase succese culinare) și iată ce am mai aflat:

– Borcanele nu se depozitează direct pe pardoseală, ci pe rafturi montate la minimum 15-20 cm înălţime față de podea. Și distanța dintre rafturi și tavan trebuie să fie tot de 15-20 cm. Totodată, borcanele nu trebuie să fie înghesuite unele lângă altele, ci să existe un spațiu între ele, pentru ca aerul să poată circula. Altfel vei avea castraveciori moi.

– Dacă stau pe un balcon neînchis, în perioadele geroase borcanele trebuie să fie înfășurate cu hârtie de ziar sau cu pleduri grosuțe.

– Dacă zona de depozitare este vizitată de gândaci, şoricei erc., nu încerca să scapi de ei folosind insecticide – conservele se vor ”contamina” și nu vor mai fi bune de mâncat; folosește doar capcane speciale care nu permit accesul respectivilor dăunători la conținutul borcanelor.

Pune-ți pofta-n cui!
Pune-ţi pofta în cui în prima lună de la data depozitării în cămară, beci sau pe balcon. Atât durează procesul de fermentare a murăturilor.

Dacă deschizi borcanele mai devreme, gogoşarii, gogonelele şi castraveciorii vor avea un gust fad – nu s-au murat încă. La fel de important este să scoţi murăturile, ca să le serveşti la masă, cu o lingură din lemn curată (nefolosită la prepararea altor mâncăruri), pentru ca gustul să nu se altereze.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X