Actualitate

Cardul de sanatate a devenit o relicva nefunctionala la doar 2 ani de la lansare. Sistemul informatic, virusat de coruptie

Romania lui 2016 este un paradox. Avem cea mai mare viteza la internet din Europa. Peste 11 milioane de romani au acces la internet . Romanii, in schimb, sunt pe ultimul loc la utilizarea serviciilor digitale. Si asta nu pentru ca nu am fi investit in tehnologie- guvernul, administratia centrala a investit doar intre 2011 si 2015 peste un milliard de euro in diverse proiecte. Credeti ca stie in ce a investit? Nici la ora aceasta nu exista o evaluare exacta a beneficiilor aduse de aceste investitii.

Proiecte peste proiecte s-au facut in administratia romaneasca, sute de milioane de euro, bani cheltuiti in programe cu nume si intentii generoase, dar efecte indoielnice. Imaginea publica este dezastruoasa si, parca, ultimii 26 de ani au trecut degeaba peste birocratia romaneasca, iar asta se reflecta in calitatea vietii noastre. Pentru ca asta ar trebui sa faca un stat modern pentru contribuabilii sai – sa le usureze interactiunea cu functionarii, sa propuna o guvernare centrata pe cetatean si pentru cetatean.

In urma cu o luna, presedintele Senatului si-a reinnoit permisul de sofer, ocolind coada de o mie de persoane de la Directia Regim Permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor Bucuresti. In continuare Romania este tara cozilor la ghiseu, a stampilei si a tonelor de hartoage. Toate acestea inseamna timp, bani si un disconfort de care se pare ca nu vom scapa in curand.

De ce are statul nevoie de hartii
Florin Talpes este fondatorul unuia dintre cele mai mari companii de soft din Romania si creatorul celui mai vandut antivirus din lume.

Florin Talpes- CEO Bitdefender: “Trebuie neaparat hartii. Nu tableta, nu calculator. Trebuie neaparat sa vii sa stai, sa ne vedem fata in fata la ghiseu, nu prin E-identitati, identitati digitale. Trebuie neaparat sa vii cu plicul cu bani sa platesti taxa. Nu sa platesti tu inca o data prin internet banking, folosind calculatorul. “

“E o contradictie cu cat de mult pare ca s-a investit in zona asta de tehnologizare a zonei publice. Tehnologia inseamna ca schimbi procese, modul in care facem lucrurile. Trebuie sa invatam altfel, trebuie sa abandonam confortul pe care-l avem, trebuie sa abandonam pozitia de putere, aia mica cand eu sunt in spatele ghiseului si in fata mea sunt 20 de oameni, si e bine pentru mine. Nu mai sunt. Nu voi mai fi in pozitia asta. Sunt schimbari fundamentale in organizatia care livreaza serviciile.Tehnologia sau informatica poate sa aduca acces la date. Sa vada date pe care nimeni nu putea sa le vada decat un director sau un responsabil de undeva, acuma poate sa le vada toata lumea. Asta poate sa fie o schimbare fundamentala. Poate ca unii stau cu fundul pe date. Si poate nu vor ca datele alea sa fie vizibile de catre oricine. Si atunci e o schimbare de putere”, spune Florin Talpes.


Companiile IT care s-au imbogatit din banii statului
Peste 1000 de proiecte informatice au fost finante din bani publici pentru a moderniza statul roman. Daca in anii ’90, piata era dominate de multinationale, inca de la inceputul anilor 2000 au aparut companiile romanesti puternice, care si-au adjudecat contractele guvernamentale. Companii bogate care fac afaceri cu statul intr-o tara saraca.

Siveco Romania, firma fondata de Irina Socol, se afla pe primul loc intr-un top al firmelor din domeniul IT care au castigat cele mai multe contracte de tehnologizare cu statul roman in perioada 2011-2015. Siveco a castigat 62 de contracte in valoare de peste 430 milioane lei, cu 40 de autoritati publice.

In mai acest an, fondatoarea companiei a fost condamnata la doi ani si jumatate de inchisoare pentru evaziune fiscala.

UTI Group, controlata de Tiberiu Urdareanu, se afla pe locul doi cu 25 de contracte semnate cu 15 autoritati, a caror valoare depaseste 269,9 milioane lei. Fostul ofiter este pus in acuzare de DNA din 2015 pentru dare de mita si este denuntatorul lui Ludovic Orban, tot intr-un dosar de coruptie.

Teamnet International, grup fondat de deputatul Sebastian Ghita, se afla pe locul trei cu 26 de contracte in valoare de 258,1 milioane lei, incheiate cu 17 institutii publice. Deputatul Ghita s-a retras de la conducerea companiei, dar este banuit de DNA ca inca controleaza peste 50 de firme. La aceasta ora este urmarit penal in 5 dosare de coruptie, in ultimul alaturi de fostul premier Victor Ponta.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X