Interne

Când intră în vigoare noile tarife maximale RCA şi cum se emit poliţele auto pe noua legislaţie

În jur de 15 noiembrie, noile tarife maximale pentru asigurarea obligatorie auto ar putea intra în vigoare. Sistemele informatice ale asigurătorilor sunt 80% adaptate la noile cerinţe legislative. Neacoperirea daunelor uşoare de către asigurător se va realiza doar dacă asiguratul cere expres acest lucru în momentul încheierii poliţei, iar acoperirea accidentelor suferite de asigurat şi sistemul de asistenţă rutieră se acordă doar la poliţele pe 6 şi 12 luni.

Asigurătorii ştiu că perioada de consultare publică pe marginea Hotărârii de Guvern s-ar termina abia vineri, iar actul normativ ar trebui să intre în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare. Indiferent de data la care va intra în Guvern proiectul de hotărâre, HG va intra în vigoare la 10 zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, deci ori pe 14, ori pe 21 noiembrie, în funcţie de aprobarea obţinută de la Guvern.

Urmare a modificărilor legislative privind asigurările RCA prevăzute în OUG 54/ 14.09.2016, în calculaţiile RCA au apărut o serie de modificări, deja introduse în sistem de către asigurători în urmă cu o săptămână. La capitolul „Durata asigurării” au fost operate modificările care să permită încheierea unei poliţe RCA pe perioade cuprinse între o lună şi 12 luni. La „Informaţii despre vehicul” este inserată o nouă întrebare cu opţiune de răspuns „DA/Nu”. Dacă asiguratul va răspunde că optează pentru răscumpărarea contravalorii daunei, ca să nu afecteze criteriul bonus malus aferent poliţei RCA, informaţia se va prelua automat în addendumul la contractul de asigurare RCA. De asemenea, acoperirile accidente persoane (în cazul şoferului vinovat de producerea accidentului) şi asistenţa rutieră (maşină la schimb, platformă) vor putea fi acordate strict pentru asigurările încheiate pe perioade de 6 luni, respectiv 12 luni.

Rămâne neelucidat modul în care va funcţiona, dacă va funcţiona, compensarea directă. Nici OUG, nici HG, nici normele de aplicare a OUG 54/2016 nu specifică nimic în acest sens.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X