Interne

Benzina și motorina s-au ieftinit masiv în ultimele zile

În mai puţin de două săptămâni, benzina și motorina s-au ieftinit cu circa 4%, după ce românii au suportat cele mai mari scumpiri, comparativ cu alte state din zona noastră. Ieftinirile sunt mai mari decât cele la nivel european, și sunt cauzate de evoluția cotaţiilor la produse petroliere.

După un val de scumpiri, care duseseră prețurile carburanților peste pragul de 5,1 lei pe litru chiar și la cele mai ieftine stații, companiile petroliere din România au scăzut substanțial prețurile, în ultimele săptămâni. OMV Petrom, liderul pieței locale de distribuție a carburanților, afișa ieri, la stația de pe Șoseaua Alexandriei, în mod tradițional una dintre cele mai ieftine din București, prețuri de 4,88 lei pentru litrul de motorină standard și 4,92 lei pentru litrul de benzină standard. Este o ieftinire semnificativă, dat fiind că, la sfârșitul lunii trecute, la aceeași stație, prețurile erau de 5,08 lei pentru motorina standard, și de 5,11 lei litrul pentru benzina standard. Prețurile nu includ reducerile de week-end.

Așadar, în mai puțin de două săptămâni prețurile la carburanți au scăzut cu circa 20 de bani pe litru, ceea ce înseamnă o ieftinire cumulată de circa 4%

Poate că era și momentul, dat fiind că, la finalul lunii trecute, în doar o săptămâna, prețul mediu la benzină în România crescuse cu 1,7%, iar motorina se scumpise, în medie, cu 1,6%. După cum am relatat atunci, au fost cele mai mari scumpiri dintre toate statele din zona noastră.

În intervalul de două săptămâni, cuprins între 24 octombrie și 7 noiembrie (ultimele date disponibile), prețurile medii la benzină și motorină au scăzut, în România, cu circa 2,5%, calculate în monedă națională, potrivit Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieței carburanților al Comisiei Europene. În aceeași perioadă, prețul mediu ponderat la nivel european al benzinei a stagnat, la nivelul de 1,31 euro pe litru, iar motorina s-a ieftinit cu circa jumătate de procent, ajungând la 1,16 euro pe litru.

Așadar, ieftinirile din România au fost de mai mare anvergură decât media europeană. Totuși, nu suntem nici pe departe cea mai ieftină țară de pe continent. Dacă la benzină, cu un preț mediu de 1,11 eureo pe litru, suntem pe locul cinci în rândul statelor din UE cu cele mai mici prețuri, la motorină, cel mai utilizat carburant din România.

Prețurile la carburanți sunt influențate de cotațiile internaționale ale produselor petroliere, care depind la rândul lor de evoluția barilului de petrol, de cursul de schimb, de politica de taxare dar și de ceea ce petroliștii numesc “condiții de piață”, adică situația specifică din fiecare zonă geografică: consum, salarii, competiție.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X