Externe

Barack Obama, după victoria lui Trump: Sunt foarte mândru de Hillary Clinton

Barack Obama a susţinut o declaraţie de presă, în jurul orei 19.15, la o zi după ce Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA. Preşedintele american a anunţat că l-a felicitat pe Donald Trump pentru victorie şi l-a invitat pe acesta să vină la Casa Albă, joi, pentru a discuta. Totodată, Obama a mai spus că nu putea fi mai mândru de Hillary Clinton, după candidatura sa, dar şi pentru ce a făcut din funcţia de secretar de stat. Barack Obama a mai lansat un mesaj de unitate către cetăţenii americani şi a punctat că viitorul preşedinte are o ţară mai puernică.

Iată live-text, cele mai importante declaraţii ale preşedintelui american:

„Stiu ca multi au avut o noapte lunga, am avut sansa sa discut cu presedintele Trump, în jurul orei 3.00 si l-am invitat pe acesta sa vină mâine la Casa Albă, să discutăm. Ce pot sa va spun este că preşedinţia si vicepreşedintia sunt mai importante decat un om. Am vorbit si cu secretarul Hillary Clinton, nu as fi putut sa fiu mai mandru de ea, stiu ca multi oameni o admiră. Candidatura ei a fost una istorică. Sunt sigură că ea si Bill Clinton vor lucra pentru comunitate. Nu suntem republicani sau democrati in primul rand. Suntem americani si suntem patrioti. Tara are nevoie de un sentiment de unitate, statul de drept si respect pentru ceilalţi. Asta mi-a spus şi Donald Trump. Sper sa ramana la fel pe perioada tranzitiei. Le-am spus celor din echipa mea sa fie mandri de munca pe care au facut-o. Pentru cei dezamăgiţi: rămâneţi incurajaţi, merită să lupţi pentru ce e drept. Uneori am mers in direcţii despre care unii cred că este corectă alţii, nu. Aşa funcţionează alegerile: incercăm sa convingem oamenii că avem dreptate, iar ei votează. Dacă pierzi, inveti din greşeli, iti lingi rănile si intri iar în ring”, a spus Barack Obama.

La rândul său, Hillary Clinton a susţinut o declaraţie de presă, la ora 18.30, ora României, în prima sa apariţie după ce a pierdut alegerile prezidenţiale. Candidata democrată a afirmat că este dezamăgită de rezultatul care pentru ea va fi dureros mult timp de acum încolo. Aceasta a afirmat că îi pare rău că nu a câştigat cu prpogramul propus, dar a subliniat că l-a felicitat pe Trump pentru victorie şi i-a spus acestuia că este dispusă să lucreze cu el. Clinton a mulţumit tuturor pentru susţinere, a adăugat că a fost o onoare să fie candidatul democraţilor pentru Casa Albă şi a mai punctat că ţara trebuie să le fie recunoscătoare lui Barack şi Michelle Obama.

Reamintim că Donald Trump a obținut 276 de electori și a devenit astfel președintele ales al Statelor Unite, după ce a câștigat în Pennsylvania și Wisconsin. Hillary Clinton l-a sunat pe candidatul republican pentru a-l felicita. Ulterior el a obținut votul a 289 de electori, în timp ce Hillary Clinton a primit votul a 218 electori. Trump va fi al 45-lea președintel al SUA și își va prelua mandatul în luna ianuarie a anului viitor.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X