Externe

Autorul atentatului de la Nisa a avut complici si a planuit atacul luni de zile. Dezvaluirile procurorilor

Autorul atentatului de la Nisa de la 14 iulie soldat cu cel putin 84 de morti, tunisianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel, „a beneficiat de sustinere si complicitati”, a anuntat joi procurorul responsabil de ancheta, Francois Molins.


In cadrul unei declaratii de presa, procurorul francez a precizat ca exista “progrese notabile” in ancheta derulata de “peste 400 de anchetatori”. Investigatiile “au permis nu numai sa confirmam inca o data caracterul premeditat al actului criminal comis de catre Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ci si sa stabilim ca acesta a putut beneficia de sustinere si complicitati in pregatirea si comiterea actului sau criminal”, a declarat Mollins.

Doi franco-tunisieni, un tunisian, un albanez si o franco-albaneza, cu varste intre 21 si 42 de ani, au fost deferiti justitiei pentru a fi inculpati pentru asociere in vederea comiterii de acte teroriste si asasinate. “Ei nu sunt cunoscuti de serviciile de informatii”, a precizat Molins.

In baza analizei telefonului mobil al ucigasului, care a dus la identificarea a numeroase contacte cu ei, acesti suspecti au fost retinuti, a precizat procurorul, adaugand ca legatura intre Lahouaiej Bouhlel si ceilalti suspecti a fost stabilita datorita elementelor gasite in camion si pe armele descoperite.Amprentele unuia dintre suspecti au fost gasite pe portiera din dreptul pasagerului a camionului de 19 tone cu care Lahouaiej Bouhlel a zdrobit 84 de persoane si a ranit peste 350 de raniti.

Cincisprezece dintre ei “au inca in acest moment un pronostic” conform caruia viata le este in pericol, a precizat procurorul.

Lahouaiej Bouhlel pare sa fi gandit planul sau criminal “cu mai multe luni inainte de a trece la acte”, potrivit procurorului. Tot pe telefonul atacatorului de la Nisa s-au gasit o fotografie cu un concert de pe Promenade des Anglais si o fotografie a unui articol privind “captagon”, un drog despre care se stie ca este utilizat de jihadistii responsabili de atentate teroriste, noteaza AFP.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X