Externe

Atac cu rachete: SUA intră în războiul din Yemen. Iranul trimite nave militare în regiune

Forțele militare americane au lansat joi un asalt cu rachete asupra a trei radare din Yemen controlate de rebelii Houthi, susținuți de Iran, în semn de răspuns la un atac recent asupra unui distrugător al Marinei SUA. Iranul a răspuns anunțând că va trimite două nave militare în largul Yemenului, anunță Reuters.

SUA au intrat, practic, în conflictul din Yemen, joi, odată cu lansarea unui atac cu rachete de croazieră asupra a trei baze radar ale insurgenților șiiți Houthi, aliați ai Iranului.

Atacul, autorizat de președintele Barack Obama, vine la câteva zile după ce un distrugător american a fost ținta a două rachete lansate, potrivit SUA, de rebelii Houthi.

Pentagonul a ținut să evidențieze scopul limitat al atacului. „Aceste lovituri limitate reprezintă auto-apărare și au rolul e a proteja personalul nostru, vasele și libertatea de navigație”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Teheranul a răspuns imediat atacului. Iranul a transmis că va desfăşura în Golful Aden navele militare Alvand şi Bushehr, potrivit agenţiei semioficiale Tasnim, citate de Mediafax.

Conform Forţelor navale iraniene, este vorba de o misiune de patrulare de rutină în largul Yemenului şi al coastelor Africii.

Atac asupra navelor SUA

Un distrugător al Forţelor Navale americane a fost vizat miercuri de un nou atac cu rachete lansat din zone din Yemen aflate sub control insurgent, fiind al doilea incident de acest fel din ultimele patru zile. Nava USS Mason a fost vizată, în timp ce se afla în Marea Roşie, de rachete lansate din sud-vestul Yemenului, din regiuni aflate sub controlul rebelilor huthi, susţinuţi de Iran. Rachetele nu au atins distrugătorul american.

Atât distrugătorul USS Mason, cât şi nava-amfibie USS Ponce au rispostat atacului, lansând dintr-o zonă situată în Marea Roşie, la nord de Strâmtoarea Bab al-Mandab, rachete spre sud-vestul Yemenului.

Distrugătorul USS Mason a fost vizat de un atac similar şi duminică seară, în aceeaşi zonă, fără a fi lovit de rachete. În urmă cu o săptămână, o navă comercială a Emiratelor Arabe Unite a fost atinsă de o rachetă în sudul Mării Roşii.

Războiul civil din Yemen a izbucnit în anul 2015, între două facţiuni ale Administraţiei de la Sanaa. Miliţiile şiite huthi, afiliate fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh şi susţinute de Iran, luptă cu forţele loiale Guvernului Abdrabbuh Mansur Hadi, susţinut de o coaliţie coordonată de Arabia Saudită. Pe fondul războiului civil, unde zone din Yemen au ajuns sub controlul organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida în Peninsula Arabia. Bilanţul conflictului este de cel puţin 10.000 de morţi, inclusiv 3.799 de civili.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X