Externe

Atac armat în Munchen. NOUĂ persoane au fost ucise, printre care și un atacator

Atac armat în Munchen. Nouă persoane au fost ucise într-un atac armat care a avut loc vineri seară în cel mai mare mall din Bavaria, Olympia (OEZ), situat în apropierea stadionului formației Bayern Munchen. Un al doilea atac a avut loc la câţiva kilometri distanţă de mall, la staţia de metrou Marienplatz. Potrivit poliției din Munchen, ar fi vorba despre trei atacatori, lucru confirmat și de martori, iar unul dintre ei s-ar fi sinucis. Autoritățile germane au catalogat atacul drept unul terorist, însă au transmis că nu există indicii că ar fi vorba despre un act comis de islamişti.

UPDATE 01.00. Poliţia din Munchen a tranmis că în continuare nu circulă niciun mijloc de transport în comun, nici de suprafaţă, nici subteran. Măsurile de securitate au fost întărite şi la graniţe, pentru a nu permite atacatorilor să iasă din ţară.

UPDATE 00.30. O celulă de criză a fost convocată la Berlin, după atacul armat din Munchen. Şeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel a declarat că, în acest moment, sunt luate în calcul variantele ca atacul să fi fost comis de islamişti sau de militanţi ai extremei dreapta.

UPDATE 23.40. Poliția anunță că a înregistrat o a noua victimă, însă suspectează că unul dintre morți este un atacator, care s-ar fi sinucis, după cum relatează presa locală.

UPDATE 23.35. Membri ai forțelor de elită antiteroriste din Germania se îndreaptă spre scena atacului din Munchen, informează Associated Press. Ministrul german de interne Thomas de Maiziere, care se află în avion spre SUA, unde mergea în vacanță a anunțat că își întrerupe concediul și se întoarce în țară.

UPDATE 23.30. Poliția din Munchen a confirmat oficial că numărul morților a ajuns la opt persoane. De asemenea, presa germană anunță că surse din spitalele din Munchen au informat că la unitățile de urgență au ajuns mai mulți copii, o parte dintre ei cu răni care le pun viața în pericol.

UPDATE 23.28. O nouă filmare postată pe rețelele de socializare îl înfățișează pe un presupus atacator aflat pe acoperișul unei clădiri vorbind cu o persoană necunoscută, cel mai probabil un reprezentatnt al forțelor de ordine. Bărbatul este auzit strigând o insultă rasistă, extrem de jignitoare la adresa musulmanilor din Estul Mijlociu. Acesta mai spune că este născut în Germania, iar ambii vorbesc fluent germana, iar la sfârșitul dialogului se aud focuri de armă. Nu este însă deloc clar de unde provin imaginile și dacă sunt autentice.


UPDATE 23.15. Ziarul Bild anunță că polițiștii austrieci vin în ajutorul autoritățile germane după atacul de la Munchen, oraș aflat la 72 de kilometri distanță de graniță. Ministrul ceh de Interne a anunțat că măsurile de securitate la granița dintre Cehia și Germania vor fi sporite.

UPDATE 23.05. Jurnaliștii de la publicația locală Münchner Merkur au informații, neconfirmate însă oficial, că unul dintre atacatori ar fi fost ucis, iar zona în care se află cadavrul a fost izolată momentan, pentru că nu se știe încă dacă acesta purta vreun material explozibil.

UPDATE 22.35. Cotidianul german Bild scrie că ar putea fi vorba de un atac de extremă dreaptă, după ce mai mulți martori ar fi declarat că unul dintre atacatori avea cizme purtate de grupurile neonaziste și ar fi strigat injurii la adresa imigranților.

UPDATE 22.30. Poliția din Munchen a confirmat oficial că sunt cel puțin șase persoane decedate în atacul de la mallul Olympia, însă numărul răniților este în continuare necunoscut.

UPDATE 21.55. Poliția din Munchen spune că atacul din această seară are caracter „terorist”.

UPDATE 21.25. Locuitorii din Munchen au pornit o campanie online prin care își pun la dispoziție locuințele pentru oamenii blocați pe străzile orașului care vor să se adăpostească.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X