Interne

Asigurarea RCA se schimbă din nou: aceeaşi poliţă va avea mai multe preţuri, reapar promoţiile

Dacă iei un RCA de la mine câștigi un parfum cadou! Sau: Încheie polița RCA la magazinul nostru și ai voucher de 5% din valoarea primei pentru cumpărături în magazinul nostru! Așa vor arăta reclamele pentru vânzarea polițelor auto RCA după modificarea legii, care va fi operată de ASF. Clienții vor avea de ales dintre mii de tarife (pe care nu vor avea timp să le consulte) pentru același RCA cu aceleași caracteristici. În ciuda liberalizării complete, este posibil ca prețul RCA să nu se diminueze.

Prin noua normă 23 aferentă legii RCA, aflată acum în dezbatere publică, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) încearcă eliminarea tuturor limitărilor care vizau modul de stabilire a prețurilor pentru polița RCA, inidferent de canalul de distribuție al acesteia. ASF speră că, prin stimularea unei concurențe acerbe, vânzătorii de polițe RCA vor reduce tarifele. Efectul ar putea însă să nu fie cel scontat.

Pâinea și cuțitul rămân la asigurători. Ei vor stabili atât prețurile primei RCA cât și tarifele pe care le vor aplica agenții de vânzări și brokerii pentru același tip de poliță RCA – aceeași mașină, același șofer din aceeași localitate geografică a țării. Clientul va avea însă la dispoziție tot atâtea tarife de primă câte canale de distribuție folosește societatea de asigurări.

Acest lucru va fi posibil prin faptul că articolul 22 din vechea normă, care stabilea că asigurătorii și intermediarii în asigurări nu pot oferta și comercializa alte polițe decât la prețurile admise în platforma stabilită prin articolul 21, se abrogă. Practic asigurătorul stabilește prețul și tot el va avea dreptul să decidă la ce preț mai mare sau mai mic vinde aceeași poliță de asigurare unui număr de alți zece brokeri.

De asemenea, prevederea prin care asigurătorul era obligat să practice aceeași primă de asigurare, indiferent de canalul de distribuție folosit, pentru aceleași caracteristici ale asiguratului, este abrogată prin noua Normă 23. În aceste condiții, poți să te trezești că, după ce ai găsit un preţ la un anume broker, în alt loc, de cele mai multe ori la sediul asigurătorului (practica de acum circa cinci ani), polița RCA poate să aibă un discount de 3-5% sau chiar 10% dacă bați drumul până la sediul central, sau până la un alt sediu al companiei.

Cea de-a treia limitare eliminată de noul act normativ al ASF este cea referitoare la imposibilitatea ca vânzătorul de polițe RCA să poată oferi avantaje colaterale asiguraților pentru încheierea poliței. Practica a mai existat în urmă cu ceva ani: brokerii, canalele de vânzari online, gen eMAG, ofereau cadou la încheierea poliței RCA tichete de masă sau cadou, vouchere de cumpărături sau chiar parfumuri. A fost abrogată atunci deoarece ar fi creat o concurență neloioală între canalele de distribuție utilizate de asigurători. Acum, va fi din nou permisă.

În rest, expunerea de motive a noii norme RCA vorbește de limitarea comisionului de intermediere dintre asigurător și broker, pe care ASF o poate opera și acum, în baza legislației actuale și de interzicerea modificării tarifelor de primă la interval mai mic de 12 luni de la ultima modificare, fără excepții.

În finalul expunerii de motive, ASF concluzionează: “Măsura (n.r. – cele trei abrogări de care am vorbit mai sus) poate conduce la creșterea competiției între diferitele canale de vânzare, ceea ce ar putea conduce la o scădere a cheltuielilor asiguratorilor cu distribuția pentru canalele necompetitive de vânzare (n.r.-implicit se recunoaște posibilitatea ca unii brokeri de asigurare să dispară din această piață)”. Acum cinci ani au mers aceste soluții de ieftinire a tarifelor RCA. Acum s-ar putea să avem surprize. Pentru că societățile de asigurare nu mai sunt dispuse să facă rabat de la preț, iar mare parte din forța de vânzare calificată a vânzărilor de prime RCA să nu facă față competițional marilor lanțuri de magazine, online sau nu, care își permit să ofere vouchere cadou pentru mărfuri care se vând mai greu.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X