Interne

ANAF vrea să-i oblige pe proprietari să ia chirie de la rude sau prieteni. Gazdele vor plăti individual câte 5,5% taxă din salariul minim pe economie

ANAF anunţă o acţiune prin care obligă toţi proprietarii să perceapă chirie de la orice persoană care este rudă sau prieten. Astfel, dacă până acum nepoţii locuiau în case cu bunicii fără să plătească nimic, de acum aceştia vor fi nevoiţi să le perceapă chirie. Practic, fie că vorbim de o rudă de gradul II sau de prieteni, cei care nu sunt proprietari trebuie să plătească chirie.

ANAF vrea să-i oblige pe proprietari să perceapă chirii de la rude şi prieteni. Dacă stai la bunici, la verişorul primar, unchiul sau mătuşa, de acum trebuie să plăteşti chirie. Agenția Națională de Administrare Fiscală doreşte ca toţi proprietarii să anunţe că locuiesc în case şi cu alte persoane, iar acestora trebuie să le perceapă chirie. Contractul de închiriere va fi înregistrat la ANAF, iar taxa pe care trebuie să o plătească proprietarul este de 5,5% din valoarea chiriei.

Pe lângă această taxă pe care ANAF doreşte să o facă, mai există încă una în care un soţ şi o soţie, co-proprietar şi proprietar, care locuiesc în casă cu un prieten, verişor, nepot sau o rudă mult mai îndepărtată, vor trebui să plătească individual o taxă de 5,5% din venitul minim pe economie, deoarece contractul de închiriere nu se face doar pe numele unui singur proprietar, ci pe numele abilor deţinători în acte ai imobilului.

În aceeaşi categorie de taxe intră şi cei care locuiesc cu chirie la stat. În apartamentele sau casele ANL stau persoane care au nevoie de locuinţe sociale, care sunt percepute la preţuri mult mai mici raportat la piaţa imobiliară.

Anual, contribuabili sunt obligaţi să depună declaraţia cu privire la venitul din chirii la ANAF până la 25 mai. Aşadar, proprietarul este obligat să declare anticipar sume pe care nu le-a încasat şi nu le va încasa şi să plătească pentru ele anticipat impozitul de 16% din valoarea contractului către ANAF şi 5,5% din salariul minim pe economie către CASS, scrie alternativenews.ro

Sursa: evz.ro

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X