Interne

Alerta la Targu Mures, din cauza „viespilor gigant”. Pot ucide din 3-4 intepaturi, iar autoritatile nu au cum sa le distruga

O zona din apropierea municipiului Targu Mures este terorizata de insecte agresive.

Insectele sunt foarte mari si agresive si pot sa atinga chiar 5 centrimetri. Specialistii spun ca, din cauza ca vara s-a prelungit, iar temperaturile inregistrate pentru aceasta perioada sunt peste valorile normale, visepile au devenit agresive. Deranjate cel mai probabil de numarul mare de participanti la maratonul desfasurat in zona Platoului Cornesti, insectele au atacat sportivii.

Robert Kovacs, sef Salvamont Mures: „Am transportat vreo 30 de persoane la spital, dup ace au fost intepate la un concurs maraton. Noi am incercat sa inlaturam cateva dintre cuiburi, dar mai sunt vreo doua cuiburi. Este o specie ocrotita prin lege, poate sa fie foarte agresiva si periculoasa intepatura, mai ales daca esti alergic.”

Laszlo Zoltan, entomolog: „Se spune ca trei-patru muscaturi pot ucide un om. Ataca din cauza caldurii excesive si fiindca cuibul lor ar fi fost deranjat”.

Specia este protejata prin lege, asa ca singurul lucru pe care il pot face autoritatile este sa atentioneze prin afise pe cei care ajung in zona, sa se fereasca de viespea gigantica.

Autoritatile din Targu Mures au intrat in alerta si au solicitat Ocolului Silvic, administratorul fondului forestier, sa ia urgent masurile necesare, dupa ce viespi gigant cunoscute sub denumirea de barzauni au atacat-o recent pe maratonista Daniela Cirlan in zona padurii Platoul Cornesti. Sportiva, participanta la Jocurile Olimpice de la Rio a fost atacata de insecte in timpul unui semimaraton si a ajuns la spital din cauza intepaturilor.

‘Zona unde au fost semnalate viespile este la aproximativ 10 kilometri distanta de zona de agrement a Platoului Cornesti, in padure (zona cunoscuta sub denumirea de Terebics-Cinege). Proprietarul padurii respective este municipiul Targu Mures, insa aceasta este sub administrarea Ocolului Silvic Targu Mures, care a fost instiintat cu privire la aceasta situatie, pentru a fi luate masurile care se impun. In perimetrul amintit au fost montate placute de avertizare, insa sportivii care isi desfasoara antrenamentele in zona sunt rugati sa intrerupa o perioada de timp activitatile, pentru prevenirea incidentelor’, a informat purtatorul de cuvant al Primariei Targu Mures, Cosmina Pascan.

Ea a subliniat ca parintii nu trebuie sa isi faca griji in privinta sigurantei copiilor lor, intrucat in zona de agrement a Platoului Cornesti – spatiile de joaca, pista amenajata cu tartan, respectiv Gradina Zoologica – este sigura si ca aici periodic sunt efectuate activitati de dezinsectie.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X